A cseh kormányfő szerint Orbán a belügyeikbe avatkozott

Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh miniszterelnök a prágai közszolgálati rádiónak csütörtök délben adott interjújában élesen bírálta Orbán Viktor Benes-dekrétumokat érintő kijelentéseit. Egyebek között azt állította, hogy a magyar kormányfő beavatkozott Csehország és Szlovákia belügyeibe.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor, aki aránylag jól beszél angolul, az Európai Parlamentben elhangzott beszédéhez tolmácsot vett igénybe, és mint látja, ez a tolmács sem segített neki. Sőt a tolmács (Orbán) egyik magyar kifejezését a "lebensraum" német szóval helyettesítette, ami életteret jelent, és ön is bizonyára tudja, hogy ki használta előszeretettel ezt a kifejezést" - válaszolt Zeman az interjúban elhangzott egyik kérdésre, amely arra célzott, hogy a cseh miniszterelnök nagy vihart kiváltott izraeli nyilatkozatait nyelvi félreértéssel magyarázta.

Zeman úgy vélte: Orbán Viktor brüsszeli kijelentéseivel beavatkozott Csehország és Szlovákia belügyeibe, és ezért felmentve érzi magát azon kötelezettség alól, hogy ne kommentálja a magyar jogrendet, például a kedvezménytörvényt.

"Aránylag kemény, provokatívnak hangzó, de indokolt véleményt mondok. Eddig úgy véltem, hogy legalább a visegrádi csoporton belül, de általában is, nem lenne jó, ha az egyik ország kormányfője egy másik ország jogrendjét minősítené" - jegyezte meg Zeman. "Ezért eddig elutasítottam, hogy a magyar jogrendről nyilatkozzak, amely például magába foglalja a nagyon vitatható külföldi magyarokról szóló törvényt, amelyet nem csak szomszédos országok, hanem az Európai Unió is bírál. Úgy vélem, hogy ezzel (Orbán kijelentéseivel) mentesültem a semlegesség vagy bizonyos szolidaritás kötelezettsége alól. Mi ezt a törvényt nem kommentáltuk, holott a magyar kormányfő - és erről már beszéltünk a kormányelnökségen - beavatkozott két ország jogrendjébe, a Szlovák és a Cseh Köztársaságéba. Ezért nincs már okunk arra, hogy ne mondjunk mi is véleményt például a külföldi magyarokról szóló törvényről. Hogy mindez összefügg a közelgő magyarországi választásokkal, az mindenki előtt világos" - fejtette ki Zeman.

A rádió riportérének megjegyzésére, hogy a cseh kormányfőnek a magyar jogrendet érintő állításai bizonyára nem légből kapottak, hanem valamire alapozza őket, Zeman közölte: "Először is, ez a kormányelnökségen lefolytatott vita eredménye, ahogy azt már jeleztem. Másodszor úgy gondolom, hogy a szabályoknak mindenkire érvényeseknek kell lenniük, és mindenkinek azonos lehetőséget kell adni. Más szavakkal: a múlt szellemének felidézése, a nacionalista szenvedélyek felkorbácsolása politikai impotencia megnyilvánulása, mert a múltat már nem lehet befolyásolni. A politikusok csak a jövőt tudják befolyásolni. Na és én igen allergiás vagyok az olyan politikusokra, akik állandóan a múltról beszélnek. Számomra ez politikai impotenciájuk bizonyítéka" - tette hozzá.

A Benes-dekrétumokról a cseh kormányfő azt mondta, hogy már kihunytak, és azokat nem mai szemmel, hanem történelmi környezetükben, a II. világháború utáni helyzetben kell vizsgálni, mert az említett kor szellemét tükrözik.

Korábban:

Martonyi: a miniszterelnök nem rejtheti el álláspontját

Orbán az igazságosság nézőpontjából tekint a Benes-dekrétumokra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről