A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNCzifra Bettina Lili | Zoja Szekely
09:30TornaAszimmetrikus korlátok

NPD-betiltás csak október után lehetséges

Vágólapra másolva!
A német alkotmánybíróság csak az őszi parlamenti választások után folytatja a legveszedelmesebbnek tartott szélsőjobboldali párt betiltását célzó beadványok érdemi vizsgálatát. Ezzel végérvényessé vált, hogy a Német Nemzeti-Demokrata Párt (NPD) indulhat a szeptember 22-re kitűzött országos választásokon.
Vágólapra másolva!

A betiltását célzó kérelmek - amelyeket a parlament két háza és a szövetségi kormány juttatott el Karlsruhéba - révén a törvényhozás és a kormány azt kívánta megakadályozni, hogy az NPD jelöltjei részt vehessenek a voksoláson.

A keddi bejelentés szerint az alkotmánybíróság október 8-án tart nyilvános tárgyalást, amelyen meg fogja vizsgálni a beépített ügynököknek az NPD-n belül játszott szerepét. A bíróság idén januárban azután függesztette föl a betiltási kérelmek elbírálását, hogy napvilágra került: a párt szélsőséges, soviniszta és antiszemita beállítottságát tanúsító beadványok részben olyan személyek kijelentésein és fellépésein alapulnak, akik a belső elhárítás (az úgynevezett alkotmányvédő hivatal) beépített embereiként tevékenykedtek az NPD-n belül.

Az alkotmánybírák pontosan tudni akarják, milyen befolyása volt az elhárításnak, illetve a rendőrségnek a szélsőséges pártra. A betiltási kérelmek benyújtóinak (a parlament két házának és a szövetségi kormánynak) július végéig lesz lehetőségük, hogy állást foglaljanak ebben a kérdésben.

Korábban:

Németország

Nő a skinheadek száma Németországban

Másfélszeresére nőtt 2000-ben a németországi szélsőjobboldali bűncselekmények száma

A szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt betiltását indítványozta a kormány

Jobboldali terrorizmustól tartanak Németországban

A német felsőház kezdeményezi egy szélsőjobboldali párt betiltását

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!