A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A Fidesz és az MSZP könyvelhette el tavaly a legnagyobb bevételt

Vágólapra másolva!
Kis csúszással ugyan, de valamennyi parlamenti párt a napokban közzétette tavalyi pénzügyi mérlegét a Magyar Közlönyben. Bár a 2001-es beszámolók még a választások előtti helyzetet tükrözik, a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz pénzügyi fölényét jól dokumentálják.
Vágólapra másolva!

A párttörvény szerint a pártoknak májusig kell elkészíteniük éves beszámolójukat. Pénzügyi mérlegüket a hivatalos lapban is közreadták.

A Fidesz "bevallása" szerint a párt összbevétele a ciklusváltás előtti évben 785 millió 481 ezer forint volt. Az MSZP ezzel szemben 1 milliárd 32 ezer 954 forint bevételt mutatott ki. Az SZDSZ 347 millió 497 ezer, az MDF mindössze 129 millió forintból gazdálkodott.

A parlamentből most kiesett két párt, az FKGP és a MIÉP 2001-ben még jelentős állami támogatást is magáénak tudhatott. A kisgazdapárt Torgyán József által jegyzett mérlege szerint az összbevétel 450 millió 256 ezer forint, a MIÉP elnöke, Csurka István 249 millió 484 ezer forint bevételről szóló mérleget hagyott jóvá. A Fidesz-tagdíjbevétel volt a legmagasabb, meghaladta a 48 millió forintot. Az MSZP 38 millió, az MDF 10 millió, az SZDSZ 8 millió forint tagdíjat mutatott ki. Az FKGP, a MIÉP 2001-ben egyaránt 6-6 millió forint tagdíjat könyvelt el.

A Fidesz - saját kimutatása szerint - 2001-ben csak 6 ezer forint támogatásban részesült belföldi jogi személyektől, magánszemélyek további 83 millióval járultak hozzá a kiadásaihoz. A párt működési kiadásai 314 millió forintra rúgtak, a politikai tevékenység finanszírozására 135 milliót költöttek. A Fidesz tavaly még jó évet zárt, hiszen 75 millió forint többlettel zárta az évet, jóllehet 194 millió forint hitelt is törlesztett.

Az MSZP adományok címén 142 millió forintot könyvelt el, magánszemélyektől 139 millió hozzájárulást kapott, hárman félmillió forint fölötti összeggel patronálták. A párt által alapított vállalatok nyeresége közel egymillió forint volt. A politikai tevékenység finanszírozására 742 milliót költhettek, a működési kiadás 182 millió forint volt.

Az SZDSZ külföldiektől 700 ezer forintot, belföldi magánszemélyektől 7,2 millió forint támogatást kapott. A politikai tevékenység támogatására 50 milliót költöttek. Az MDF-et egymillió forinttal támogatták jogi személyek, belföldi magánszemélyektől 10 milliós, külföldiektől 2 milliós támogatást kapott.

A kisgazda főkönyvben a Zug-Print Bt. 505 ezer forint támogatással iratkozott föl, egyéb nevesített támogatókat nem tüntettek föl. Inkognitójukat megőrző belföldi magánszemélyek 2001-ben hárommillió forint hozzájárulást adtak. Azonban hiába volt a párt papíron nyereséges, 2002-től minden eddiginél szigorúbban be kell osztaniuk az előzi évi - 34 millió forintos - pénzmaradványt. A MIÉP is hasonló cipőben jár, noha 2001-es mérlege szerint 90 millió forintos nyereséggel zárt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!