A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szent háború indul az AIDS ellen

Vágólapra másolva!
Különböző felekezetekhez tartozó mintegy 120 vallási és egyházi vezető nairobi találkozóján hétfőn "szent háborút" hirdetett a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) ellen.
Vágólapra másolva!

A nairobi találkozó jelzi az afrikai felekezetek új, aktív kötelezettségvállalását a veszedelmes betegséggel szemben. A mintegy 120 vallási vezető és nemzetközi segélyszervezet-képviselő a kenyai fővárosban szerdáig tartó tanácskozáson meg akarja vitatni a HIV/AIDS-fertőzés pusztító hatását különösképpen a fekete földrész gyermekeire.

Sheikh Twaib Mukuye, az ugandai legfelsőbb muzulmán tanács helyettes muftija szerint a vallási vezetők eddig tabuizálták az afrikai kontinensen is pusztító betegséget. "Vallási vezetőkként szent háborút kezdünk az egész földrészen az AIDS ellen" - jelentette be a helyettes mufti.

A konferencián a Reményt az afrikai gyerekeknek kezdeményezés keretében kampányt kezdenek a földrész AIDS-betegeinek megbélyegzése ellen. "Afrikában nagy a befolyásuk a vallási vezetőknek" - mondta Pat Yuri, a kezdeményezés végrehajtásáért felelős igazgató. "Az egyházi vezetők minden közösségben rendelkeznek erkölcsi tekintéllyel ahhoz, hogy megváltoztassák az AIDS-betegekkel szembeni kedvezőtlen magatartásokat, és felelős tudatú környezetet hozzanak létre" - fűzte hozzá. Szavai szerint az első ilyen jellegű felekezetközi konferencia egy új együttműködés kezdete.

Carol Bellamy, a ENSZ gyermekügyi szervezetének (UNICEF) ügyvezető igazgatója komoly esélyt lát a mozgalomban. Véleménye szerint ezt a családban és a gyülekezetekben, községekben senki sem teheti jobban, mint a vallási szervezetek.

"Vannak kondommal elárasztott országok, amelyekben mégis gyorsan nő az újonnan fertőzöttek száma" - hívta fel a figyelmet Abune Paulosz, az egyiptomi ortodox egyház pátriárkája. Arról van szó, hogy most együtt az eddigieknél többet tegyünk a fekete földrészen a szegénység és a mellőzés ellen, valamint a nevelésért és a megértésért. A konferencia résztvevői támogatást kérő felhívással akarnak fordulni a vezető ipari országokat és Oroszországot tömörítő G-8 csoport június végi kanadai konferenciájához. A világon HIV vírussal - az AIDS kórokozójával - fertőzött gyerekek 80 százaléka Afrikában él.

ENSZ-adatok szerint már 26 millió HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg ember található a kontinensen. Egyes szakértő becslések szerint az afrikai AIDS-árvák száma 2010-re elérheti a 35 milliót. Azokban az afrikai országokban, amelyeket leginkább sújt a veszedelmes kór, akkorra minden ötödik gyermek olyan árva lehet, akinek szülője AIDS-ben hunyt el.

Korábban:

Luxus az AIDS-megelőzés

Küszöbön a második AIDS-hullám

Az [origo] Tudomány rovatának cikkei

AIDS-vakcina tíz éven belül

Beszippantható és olcsó AIDS elleni vakcina

Ajánlat:

UNAIDS

aidsinfo.hu

AIDS Segély Alapítvány

AIDS Alapítvány

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!