A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2

New Yorkból irányították az orosz maffia európai hálózatát

Vágólapra másolva!
Az orosz maffia piszkos pénzeinek tisztára mosásával foglalkozó európai hálózat fedőcégeihez a három évvel ezelőtti amerikai bankbotrányban elhíresült Bank of New Yorknál Benex International néven szereplő vállalkozás számláiról utalták át az orosz drog- és fegyverkereskedelemből, prostitúcióból származó több millió eurós pénzösszegeket.
Vágólapra másolva!

A párizsi Libération értesülése szerint az öt európai országban hétfőn egyidejűleg lezajlott, összehangolt razziában elfogott több mint ötven gyanúsítotthoz a New York-i pénzmosási ügy két főszereplőjének vallomása alapján jutottak el a nyomozók.

Peter Berlin, a Benex orosz tulajdonosa és felesége, a szintén orosz Lucy Edwards, aki a Bank of New York londoni irodájának kelet-európai ügyletekkel foglalkozó alelnöke volt, 1999 nyarán került az FBI látókörébe az orosz maffiavezérrel, Szemjon Mogiljevicsel összefüggésbe hozott cégekkel való kapcsolataik lelepleződésekor.

A pénzmosási ügy során fény derült arra, hogy a házaspár főként amerikai bankoknál dolgozó orosz alkalmazottak közreműködésével mintegy 7 milliárd dollár illegális eredetű pénzt áramoltatott át megtévesztő banki műveletek révén a New York-i pénzintézet csatornáin.

A vád alá helyezett orosz házaspár a francia lap tudomása szerint együttműködést tanúsít az amerikai rendőrséggel, így sikerült felgöngyölíteni az Európában tisztes üzletek mögé elrejtőzött pénzmosó-hálózat résztvevőit.

Az FBI által irányított hétfői akció során Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Németországban és Monacóban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában állítottak elő gyanúsítottakat. A rendszer működtetői luxusmagazinok, ékszerboltok, autó- és telefonkereskedések, nemzetközi import-export vállalatok cégére mögött bonyolították le az oroszországi maffiapénzek átkonvertálását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!