A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megfigyelhetőek a NATO balkáni kémrepülései

Vágólapra másolva!
Avatatlanok is belenézhetnek a NATO balkáni kémrepüléseinek adásába, mert azokat kódolás nélkül, nem biztonságos csatornákon sugározzák. A közvetítésből ki lehet következtetni a repülő helyzetét és repülési adatait. A titkosított vonalakat állítólag az afganisztáni hadművelet foglalja le.
Vágólapra másolva!

Ezt John Locker amatőr műhold-szakértő fedezte fel tavaly novemberben - jelenti a BBC.

A műholdas adásokon a héten például a Koszovóban állomásozó amerikai csapatok Bondsteel nevű táborában elrendelt riadó fejleményeit követhették akár illetéktelennek is. A kémrepülőgépek által készített felvételeket egy Brazília felett lévő műhold sugározta, és a kódolatlan adás az interneten is elérhető volt - írja az MTI.

"Nem vagyok katonai elemző és e terület szakértője, de nagyon meglepett, hogy ilyen típusú anyagot csak úgy szabadon sugároznak" - mondta Locker, aki szerint "ez kockázatot jelent".

Locker állítja: mielőtt a nyilvánosság elé tárta volna felfedezését, hónapokig próbálkozott azzal, hogy az USA-t és európai szövetségeseit Szövetség figyelmeztesse a veszélyre.

Nem titkosak a nyilvános kapcsolaton át sugárzott képek - mondták a NATO és az USA illetékesei a BBC-nek. Szerintük a potenciális ellenfél azokból semmilyen lényeges információhoz nem juthat. A közvetítésből nem derül ki, hogy milyen típusú gép végzi a felderítést, és honnan sugároz - mondta az egyik illetékes.

Ez azonban nem igaz, állítja a BBC munkatársa, miután több órán át elemezte a felvételeket.

A kép szélén látható szimbólumok jelzik a felderítőgép helyzetét és repülési magasságát. Ezek az adatok nélkülözhetetlenek a hírszerzés elemzői számára.

A műholdas csatornák rendszeres - illetéktelen - megfigyelője sokat tanulhat a P-3 Orion kémrepülők vagy a Hunter pilótanélküli gépek technikai képességeiről. A közvetítés alatt a képen látható "P-3" és a "Hunt" jelzések segítenek azonosítani a repülőt.

A képeket elemezve kiderült, hogy a P-3 akár 30 kilométerről is képesek követni a célpontot - így a repülő zaja nem árulja el a felderítést. Sem a felhők, sem az éjszaka nem jelent akadályt a repülők számára.

Az illetékesek hivatalosan nem akarták kommentálni a hírt.

Nem véletlen azonban, hogy november 11-én fedezték fel: rá lehet csatlakozni a kémrepülők adására, hívták fel a figyelmet nem hivatalos források.

Az USA az al-Kaida és a tálibok elleni válaszcsapásra készült, és az afganisztáni viszonyok felderítése lefoglalt minden biztonságos műholdas vonalat. Elemzők szerint az afganisztáni akciónak prioritást élveztek a balkáni műveletekkel szemben. Ez a döntés azonban olyan célokat is veszélyeztetett, mint Radovan Karadzic, a boszniai szerbek körözött ex-elnökének elfogása, vagy annak megakadályozása, hogy az albán gerillák beszivárogjanak Macedóniába.

Az amerikai hadsereg még a polgári sugárzásban használt kódolást sem alkalmazza. Az adást egyszerű amatőr felszereléssel megfigyelhető maradt azután is, hogy John Locker figyelmeztette az illetékeseket.

Richard Perle, az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselője közölte, hogy már készültek tervek az adások kódolásának bevezetésére.

Mások is felfedezhették ezt a biztonsági rést: a múlt hónapban a NATO rajtaütöttek a boszniai szerbek két katonai berendezésén, mert azokkal lehallgatták a szövetség adásait.

A kémrepülők adásainak rendszeres megfigyeléséből gerillák és a nem szövetséges erők katonai hírszerzése is sok adatot szerezhet. Nem csak Karadzic, de még az egyszerű csempészek is ellenőrizhetik, a közelben tartózkodik-e a NATO légi felderítése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!