Koszovó: körözött szerb vezető elfogása ellen tüntettek

Vágólapra másolva!
Mintegy háromezer szerb tüntetésen tiltakozott pénteken az észak-koszovói Kosovska Mitrovicán az ellen, hogy az ENSZ-rendőrség és békefenntartó katonák előző nap megkíséreltek őrizetbe venni egy gyilkossági kísérlet vádjával körözött helyi szerb politikai vezetőt.
Vágólapra másolva!

A tüntetők a város központjától az ENSZ-rendőrség székháza előtt vonultak, ahol szerb zászlókat lengetve, illetve "Szerbia, Szerbia!", "Szabadságot akarunk!" kiáltásokat harsogva követelték, hogy a Milan Ivanovic elleni eljárást szüntessék be a többségében albánok lakta szerbiai tartományt ideiglenesen igazgató ENSZ-hatóságok.

A tüntetők kérték Zoran Djindjic szerb kormányfőt és a Koszovó ügyeivel megbízott Nebojsa Covic szerb miniszterelnök-helyettest, hogy a tartomány ENSZ-igazgatásának (UNMIK) vezetőjénél, Michal Steinernél eszközöljék ki az eljárás leállítását.

Covic az RTS szerb állami tévének elmondta, hogy magyarázatot követelt Steinertől, a szerbiai hatóságok pedig az ügy tisztázásáig leállítanak az UNMIK-kal összefüggő minden tevékenységet.

Ivanovic az észak-koszovói szerbek Szerb Nemzeti Tanács (SNV) nevű szervezetének keményvonalas vezetője és az SNV-nek az októberi koszovói helyhatósági választásokra összeállított jelöltlistáját is vezeti. A politikus ellen egy áprilisi tüntetéssel kapcsolatban adtak ki elfogatóparancsot.

Az etnikailag megosztott - egy többségében szerb és egy csaknem kizárólag albánok lakta városrészre oszló - Kososvka Mitrovicát kettészelő Ibar folyó hídjánál április 8-án szerb tüntetők kézigránátokat dobtak az ENSZ-rendőrségre, aminek következtében 22 rendőr megsebesült.

Az UNMIK csütörtökön ismételten felszólította Ivanovicot, hogy adja fel magát. Ivanovic viszont tagadja az ellene felhozott vádakat és a "szerb kormány biztos garanciái nélkül" nem kívánja feladni magát az ENSZ-hatóságoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről