Szerbia: tart az elnökválasztási huzavona

Vágólapra másolva!
A jugoszláv államfő pártja azt állítja, hogy érvényes volt a vasárnapi szerbiai elnökválasztás, mert a tényleges részvételi arány közel 52, nem pedig 45 százalékos volt, ahogyan azt a köztársasági választási bizottság állítja.
Vágólapra másolva!

Nebojsa Bakarec, az államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) egyik képviselője szerdán partizánakcióban illő módon eltulajdonította a parlament épületében található választási bizottság irodájából a választói névjegyzéket tartalmazó CD-t. Az "akció" során a DSS tagjai oltalmazták a képviselőt, nehogy elvegye tőle valaki a lemezt, amely - a párt szerint - bizonyítja az elnökválasztás érvényességét.

Az adatbázis alapos elemzése után Bakarec bejelentette csütörtökön, hogy a kelleténél közel 835 ezerrel több szavazópolgár neve van feltűntetve a lajstromon, amit aláírásával tanúsítottak a választási bizottság DSS-es képviselői, és a köztársasági statisztikai hivatal szakértői is.

Bakarec szerint 414 ezer személyt hibás személyi szám miatt vettek tévesen névjegyzékbe, 61 ezren azért kerültek fel többször a listára, mert a születési dátum nem egyezett meg a személyi számban szereplő adattal, 37 ezer ember pedig azért mert hibásan volt feltűntetve a neme.

A képviselő ezen felül több tízezer nevet talált a listán, amelyek különféle pontatlanságok és hibák miatt szerepelnek rajta illetéktelenül. Bakarec szerint ha a hatóságok ideje korán kiküszöbölték volna a hiányosságokat, akkor a vasárnapi választáson a tényleges részvétel 51,78 százalékos lett volna.

A DSS ezért csütörtökön felszólította a választási bizottságot, hogy Vojislav Kostunica államfőt hirdesse ki az elnökválasztás győztesének. Mintegy megerősítendő a DSS vádjait, a szerb pravoszláv egyház patriarkátusa csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint választási felszólítást kapott számos egyházi elöljáró, aki már nincs az élők sorában, vagy éppen régóta külföldön teljesít egyházi missziót.

Kiélezheti a konfliktusokat az eredménytelen elnökválasztás Szerbiában/nagyvilag/20021209kielezheti.html

Szavazólapot kapott például Danilo Krstic püspök, a budai szerb ortodox egyházmegye néhai vezetője, aki az idén április 21-én hunyt el Szentendrén.

A DSS a hét elején panaszt nyújtott be a legfelsőbb bíróságnál a hamis névjegyzék miatt, de a törvényszék alaptalannak minősítette és elutasította a beadványt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!