Vágólapra másolva!
A legfontosabb: az EU-csatlakozásról szóló népszavazás április 12-én, szombaton lesz, és reggel 7-től este 9-ig lehet szavazni. A kérdés: "Egyetért-e azzal, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává váljon?" Csak az igen vagy nem szó melletti karika beikszelése tekinthető érvényes válasznak.
Vágólapra másolva!
A népszavazás hivatalos oldalahttp://www.valasztas.huMinden adat, törvényszöveg, szavazóköri információ

Az Európai Unióról szóló népszavazás a korábbi magyarországi szavazásokkal, választásokkal ellentétben nem vasárnap, hanem szombaton lesz. Emiatt a szavazóhelyiségek is tovább lesznek nyitva, így most nem csak 7-ig, hanem egészen este 9-ig le lehet adni a szavazatokat.

A szombati szavazás miatt előbbre tolódott a kampánycsend is, amely a szavazás előtti napra is érvényes. Így a pénteki újságok már uniós hírek és kampányanyagok nélkül fognak megjelenni, és a hírműsorok, internetes portálok is kénytelenek tiltólistára tenni az EU-val foglalkozó anyagokat. Az Országos Választási Bizottság az internetes oldalak esetében úgy foglalt állást, hogy a korábbi cikkek és információs anyagok kint maradhatnak, de új hír már nem jelenhet meg pénteken.

Emiatt péntek hajnaltól szombat estig az [origo] sem közöl természetesen EU-s cikkeket, de szombaton 9-tól ismét teljes üzemben és nagy terjedelemben kapnak tájékoztatást olvasóink a népszavazással kapcsolatos fejleményekről. A feldolgozással azonos időben közöljük a szavazatszámlálás részeredményeit a címoldalon. Napközben is megjelenhetnek majd a részvételi adatok, amelyeket a választási iroda általában kétóránként tesz közzé, és ezek a számok közölhetők. A részvétel ezen a napon fontos adat lesz majd, mert a közvélemény-kutatások szerint nagy a csatlakozás támogatottsága, így a magas részvétel feltehetőleg az EU biztos támogatását jeleni.

Az alacsony részvétel viszont kínos helyzetbe hozhatja Magyarországot. Az alkotmány szerint: "Az ügydöntő országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott." Ez azt jelenti, hogy a (valamivel több mint) 8 millió választópolgárból minimum kétmilliónak egyformán kell szavaznia az eredményességhez. Ha többen mennek el szavazni, akkor a többség dönt. A mostani helyzetben nagyon kicsi az eredménytelenség esélye, mert a részvéli arány a felmérések szerint 50 százalék felett, az igen szavazatok aránya könnyen 70 százalék felett is várható, ezért a 25 százaléknyi igen szavazat biztosra vehető.

A népszavazást politikai értelemben akkor fogják sikeresnek elkönyvelni, ha a választópolgárok több mint fele részt vett rajta és így jött ki az igenlők többsége. A NATO-népszavazás után is csalódást okozott, hogy ugyan magasan az igen szavazat volt többségben, de néhány tizeddel 50 százalék alatt maradt a részvétel. Ezért indult jelentős mozgósító kampány és azért kérik a politikai szervezetek vezetői is, hogy minél többen vegyenek részt a döntésben.

A népszavazásra megújult a Belügyminisztérim választási hivatala, az Országos Választási Iroda internetes portálja is. A www.valasztas.hu cím alatt egy, az Európai Unió internetes oldalaira hasonlító, az EU összes hivatalos nyelvén és természetesen magyarul olvasható tájékoztató portál található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!