Schulz: Rasszista az olasz kormány

Vágólapra másolva!
Ismét támadásba lendült Martin Schulz német honatya, akinek Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel az Európai Parlamentben vívott szócsatája két héttel ezelőtt diplomáciai vihart kavart a két EU-tagország között. Schulz egy keddi tv-nyilatkozatában kijelentette: Olaszországnak "rasszista kormánya" van.
Vágólapra másolva!

Az XXP német televízióban megszólaltatott képviselő bírálta Umberto Bossinak, az intézményi reformok olasz miniszterének nemrégiben lapokban megjelent észrevételét, amelyben azt javasolta, hogy az olasz parti őrségnek ágyúkkal kellene lövetni az afrikai menekültek Olaszországhoz közeledő bárkáit. "A kétes igazságszolgáltatási politika mellett ez a második pont, amelyre fel kell figyelnünk - egészen tisztán és egyszerűen rasszista kormány van hivatalban Olaszországban" - mondta Schulz az interjú előzetesen bemutatott részlete szerint.

Amikor Silvio Berlusconi július 2-án az Európai Parlamentben felajánlotta számára egy náci koncentrációs tábor őrének szerepét egy készülő olasz filmben, "nem azért tette, mert hirtelen elfutotta a méreg, hanem mert úgy érezte, megfogták" - vélekedett a képviselő, aki a Gerhard Schröder vezette Német Szociáldemokrata Párt színeiben jutott be az intézménybe.

Schulz arról a törvényről kérdezte az olasz miniszterelnököt, amelynek segítségével ellenzéke szerint sikerült kimenekülnie egy korrupciós perből.

"Ezután szándékosan ment túl messzire annak érdekében, hogy másik frontot nyisson és témát váltva elterelje a figyelmet a valós szemrehányásokról" - érvelt Schulz. A német eurohonatya már az Európai Parlamentben is felhívta a figyelmet arra, hogy az olasz kormányban harmadik legfontosabb személynek számító Bossi megjegyzése nem egyeztethető össze az európai emberi jogi egyezményben vallott értékekkel, és elítélően szólt a Berlusconit körüllengő "érdekek ütközéseiről" is. Schulz és Berlusconi heves szóváltása oda vezetett, hogy Schröder német kancellár bocsánatkérést követelt Olaszországtól. Berlusconi ekkor sajnálkozásának adott hangot, de hangsúlyozta, nem mentegetőzik és nem esdekel bocsánatért.

A polémia a múlt héten hágott tetőfokára, amikor a német kancellár lemondta tervezett olaszországi nyaralását, miután az olasz idegenforgalmi államtitkár sértő kijelentéseket tett a német turistákra, egyebek mellett "hipernacionalista, arrogáns szőkéknek" festve le őket. Stefano Stefani államtitkár nem sokkal később - Berlusconi kérésére - kénytelen volt lemondani, noha előzőleg úgy magyarázkodott: észrevétele egyáltalán nem a németekre, csak Schulzra vonatkozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!