II. világháborús bomba robbant Salzburgban

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy II. világháborúból visszamaradt amerikai bomba csütörtökön Salzburgban, miközben a tűzszerészek megpróbálták hatástalanítani. A detonáció következtében két ember meghalt, egy harmadik súlyosan megsebesült.
Vágólapra másolva!

A 250 kilogrammos bomba váratlanul robbant fel, "még a szakértők sem láthatták előre" - mondta a salzburgi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. A bombát a salzburgi pályaudvar közelében találták meg, és a pályaudvar területén akarták hatástalanítani a belügyminisztérium tűzszerészei. A környéken élő csaknem 300 embert előzőleg biztonságosabb helyre szállították át.

Joachim Wittig német bombaszakértő korábban az osztrák közszolgálati rádióban arra figyelmeztetett, hogy ilyen típusú bombák hatástalanítása különösen veszélyes lehet, mert vegyi gyújtószerkezettel szerelték fel őket. Hozzátette, hogy a bomba körüli munkaárokba beszivárgott talajvíz még kockázatosabbá teszi a semlegesítést.

A robbanás helyén becslések szerint hatméteres kráter keletkezett. A közeli szállítmányozó vállalat sok járműve megrongálódott, a környéken több ablak betört, 500 méteres körzetben fadarabok és más kisebb törmelékek szóródtak szét - írta az osztrák hírügynökség.

A salzburgi vasútvonalakat 1944-ben és 1945-ben erősen bombázták a szövetséges erők. Az akkoriban ledobott bombák közül sok nem robbant fel, és egy részük még mindig a földben hever.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről