Szerbia: börtönben marad a helyettes államügyész

Vágólapra másolva!
A szerbiai legfelsőbb bíróság két hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapot idején, fél évvel ezelőtt őrizetbe vett Milan Sarajlic volt köztársasági államügyész-helyettes előzetes letartóztatását. A bíróság azzal indokolta pénteki döntését, hogy szabadlábra helyezése esetén Sarajlic újra elkövetheti a terhére rótt bűncselekményeket.
Vágólapra másolva!

A helyettes államügyészt Zoran Djindjic kormányfő meggyilkolása után egy héttel, március 19-én vették őrizetbe. A rendőrség azt állította, hogy kapcsolatban állt a merénylet elkövetésével vádolt zimonyi klánnal, és erről beismerő vallomást tett. Beismerte többek között, hogy rendszeresen eljárt a bűnbanda alapítójaként ismert Dusan "Siptar" Spasojevic zimonyi villájába.

A rendőrség akkor azt is nyilvánosságra hozta, hogy Sarajlic a maffia utasítására több tucat gyilkosság kivizsgálását akadályozta meg, "lobbizott" azért, hogy engedjék szabadon az egyik klánvezetőt, Dejan Milenkovic Bagzit, aki február 21-én egy belgrádi közúton merényletet kísérelt meg Djindjic ellen. Súlyos bűntettként rótták fel, hogy 150 ezer eurót kapott a klántól azért, hogy feltárta egy védett tanú hollétét.

Sarajlic ügyvédje pénteken azonnal panaszt emelt a legfelsőbb bíróság döntése ellen, "alaptalannak és abszurdnak" minősítve az előzetes letartóztatás meghosszabbítását. Az ügyvéd szerint védence nem követheti el ismét a vádiratban megfogalmazott bűncselekményeket, mert már nem helyettes államügyész, ráadásul rendkívül súlyos egészségi állapotban van a rendőri fogdában elszenvedett kínzások miatt. Sarajlic perének pénteken kellett volna megkezdődnie.

Az orvosok a múlt héten megvizsgálták a vádlottat egy belgrádi börtönkórházban, majd arról tájékoztatták az ügyében eljáró újvidéki kerületi bíróságot, hogy a vádlott nem képes a bíróság elé állni, mert - mint az ügyvéd fogalmazott - súlyos depresszióban szenved, és öngyilkossági gondolatai vannak.

Sarajlic nem szerepel azon 44 személy között, akik ellen a március 12-i merényletben való részvétel miatt vádat emelt az ügyészség. A "nagy halak" közül egyébiránt talán Sarajlic az egyetlen, akit a rendkívüli állapot idején vettek őrizetbe, s máig nem helyezték szabadlábra.

Szabadlábon védekezhet Rade Bulatovic volt jugoszláv elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, Ace Tomic, a katonai elhárítás volt parancsnoka, Nebojsa Pavkovic volt vezérkari főnök, Zivota Djoincevic, a belgrádi körzeti bíróság és Milorad Bracanovic, a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!