A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Aggódik az EU Abbász lemondása miatt

Vágólapra másolva!
Jó lenne megtartani a közel-keleti rendezést célzó útitervet az Európai Unió és a csatlakozó országok álláspontja szerint, bár ez a "huszonötök" megítélése alapján jelen pillanatban elég nehéznek tűnik - mondta a magyar külügyi államtitkár
Vágólapra másolva!

Magyarországot Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára képviselte az EU és a csatlakozó országok diplomáciai vezetőinek Riva del Garda-i nem hivatalos értekezletén. Az MTI-nek szombaton adott nyilatkozatában elmondta, hogy a külügyminiszterek szombati záró tanácskozásának sajátos alaphangot adott a közel-keleti kérdéskör elemzésénél Mahmúd Abbász palesztin kormányfő lemondása. Az a vélemény körvonalazódott: az EU-nak meg kell tartania a kiegyensúlyozott kapcsolatokat a palesztin vezetéssel is, hogy befolyást lehessen gyakorolni, s természetesen meg kellene győzni az izraeli vezetést arról, hogy ebben a kellemetlen helyzetben is szükséges partnereket találniuk a további tárgyalásokhoz.

A magyar államtitkár utalt arra: sajátos lehetőség kínálkozik most Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője számára, aki Riva del Gardából egyenesen Egyiptomba repül. Itt a 25-öktől kapott mandátummal próbálja a szomszédokat is befolyásoli annak érdekében, hogy Abbász lemondása ne vezessen a teljes káoszhoz és a teljes elszigetelődéshez mindkét oldalon.

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet tekintetében a 25 ország egyetértett abban, hogy e szervezetet fel kell venni arra a listára, amelyen a különböző terrorszervezetek vannak. Habár egyesek látnak különbséget a Hamász politikai, illetve katonai szárnya között, a döntő többségnek azt volt az álláspontja, hogy egységes szervezetként kell kezelni, s hat vezetőjét nevesítve is felvenni a bojkottlistára.

Az másik nagy téma, Irak kapcsán Bársony András szerint a vártnál kevesebb volt a vita, s annak a hangneme is más volt az új amerikai javaslat, illetve az arra vonatkozó első francia-német reagálások tükrében. Riva del Gardában a francia és a német külügyminiszter is hangoztatta azt az álláspontját - amely megfelelő támogatást kapott London részéről -, hogy mások a prioritások a jelenlegi kritikus szakaszban. Nem egyszerűen az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy új határozatáról van szó, hanem stratégiaváltásra van szükség, amelynek csak egyik lépése az új BT-határozat. Kisebb polémia bontakozott ki arról, hogy miként valósuljon meg közép- és hosszú távon a hatalom átadása iraki kézbe: a többség álláspontja szerint egyfajta afganisztáni formulát kellene alkalmazni, nevezetesen hogy egy nemzetközi legitimitással is bíró kormányzótanács erősítse meg a pozícióját. Azt ugyanis a jelenlegi körülmények között nem lehet elvárni, hogy az európai normák szerinti választások bármilyen pozitív fejleményt hoznának. Itt a francia álláspont eltért ugyan, de úgy tűnik, hogy e kérdésben Franciaország egyedül maradt - mondta a politikai államtitkár.

Bársony András szavai szerint a globalizáció ellen tüntetők felvonulása nem okozott zavart a tanácskozás munkájában, a résztvevők nem érzékeltek semmit az üdülőváros utcáin zajló eseményekből. Pénteken még helikopteren érkeztek a küldöttségek Riva del Gardába Veronából, szombaton viszont már gépkocsival is szabadon közlekedhettek a küldöttségek és a kísérők is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!