Bűnösnek találták a görög terroristákat

Vágólapra másolva!
Kilenc hónapos per után a bíróság bűnösnek találta a görög November 17. (N17) terrorszervezet tavaly elfogott vezérkarát. A szervezet tizenkilenc tagját terrorizmussal, emberöléssel és rablással vádolták. Az 1975 óta tevékenykedő terroristákat 2002 nyarán fogta el a görög rendőrség. A különleges bíróságnak januárig kell döntenie az N17-tagok büntetéséről.
Vágólapra másolva!
A November 17. gyászos júliusa/nagyvilag/20020723anovember.html

Bűnösnek találta a görög bíróság a szélsőbaloldali November 17. terrorszervezet vezetőit. A terroristákat bombamerényletekkel, rablással és legalább huszonhárom gyilkossággal vádolták. A görög terrorszervezet célpontjai elsősorban vezető görög üzletemberek, politikusok, illetve külföldi diplomaták voltak.

A November 17. nevét a katonai diktatúra elleni 1967-es diáklázadás kezdetéről kapta. A szervezet 1975-ben lépett színre: ekkor gyilkolták meg Richard Welcht, a CIA Athénba kihelyezett vezetőjét. A terrorcsoport legutóbb 2000 nyarán gyilkolt. Stephen Saunders dandártábornokot, Nagy-Britannia Görögországba akkreditált katonai attaséját Athénban lőtték le.

A görög rendőrség a November 17.-vel kapcsolatban mindvégig a sötétben tapogatózott, ám 2002 nyarán tetten érték a szervezet egyik tagját. Szavvasz Ksziroszt saját bombája sebesítette meg. A férfi mellett megtaláltak egy pisztolyt, amely egy 1984-ben meggyilkolt rendőrtiszttől származott. Kszirosz együttműködött a rendőrséggel, így 2002 nyarán az egész terrorszervezetet sikerült leleplezni. 2002 nyara óta összesen tizenkilenc embert tartóztattak le az üggyel kapcsolatban.

A rendőrség Kszirosz vallomása alapján több N17-fegyverraktárat talált. A fegyvereken talált ujjlenyomatok alapján tartóztatták le Alekszandrosz Giotopouloszt, akit a szervezet szellemi vezetőjének tartanak. Az ötvennyolc éves közgazdász már a hetvenes években a rendőrség látókörébe került, de sohasem gyűlt össze ellene annyi bizonyíték, hogy letartóztassák. A fegyvereken talált ujjlenyomatok azonban egyértelművé teszik, hogy ő is részt vett az N17 akcióiban.

Giotopouloszt terrorszervezeti tagságban és gyilkosságokban találta bűnösnek a különleges bíróság. A terrorszervezet vezetője szerint a testület "döntése teljességgel megalapozatlan", a közgazdász tagadja, hogy bármi köze volna a terrorszervezethez. Giotopoulosz szerint "Görögország napjainkban nem más, mint az Egyesült Államok gyarmata." - írja a BBC News.

A bíróság Dimitrisz Koufodinaszt is bűnösnek találta, terrorszervezeti tagság miatt. Az ügyészek szerint Koufodinasz volt a November 17. fő gyilkosa. A háromtagú különleges bíróság több száz vádat vizsgált ki, amelyek a tizenkilenc elfogott terrorista ellen merültek föl. Eddig négy terrorista, köztük az ügy egyetlen női vádlottja ellen ejtették a vádakat, bizonyíték hiányában.

A November 17. terrorszervezet tagjainak ügyében legkorábban szerdán várható ítélet. A bíróság várhatóan többszörös életfogytiglani büntetéseket szab ki a csoport vezetőire. A kilenc hónapja folyó pernek egyébként a görög törvények szerint januárban mindenképpen véget kell érnie.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!