Hivatalos lett Putyin elnökjelöltsége

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejegyezték Vlagyimir Putyin orosz elnök jelölését a következő elnökválasztásra. A választási bizottság érvényesnek találta az elnököt támogató több mint kétmillió aláírást, ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Putyin ismét versenybe szálljon az elnöki tisztért. Az elnök ellen a parlament pártjai nem indítottak fajsúlyos jelölteket, azonban a radikálisok még szerezhetnek kellemetlen pillanatokat az egyébként biztos befutónak tekintett Putyinnak.
Vágólapra másolva!

Az orosz választási bizottság hétfőn hivatalosan bejegyezte Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfőt független jelöltként a március 14-én esedékes elnökválasztásra, miután érvényesnek találta az általa bemutatott kétmillió támogató aláírást.

A toronymagas favorit Putyin nem vette igénybe az őt mindenben támogató párt, a több mint kétharmados alsóházi többséggel rendelkező Egységes Oroszország jelölését, mivel az elnök elvileg a pártok felett áll. A többi parlamenti párt részvételével ugyancsak demonstrálta a Kremlhez való hűségét, de súlytalan figuráit jelölte statisztaként Putyin várhatóan egyfordulós újraválasztásához.

Mindamellett két "rendszerből kilógó" független induló is akadt a liberális Irina Hakamada és a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev személyében. A japán származású Hakamada szamurájharcot hirdetett Putyin ellen, de ehhez még (a dumaválasztáson elvérzett) pártja, a Jobboldali Erők Szövetsége többségét sem tudta megnyerni. Glazjev (volt külgazdasági miniszter és volt kommunista) nagyobb veszélyt jelent a Kreml számára nacionalista, szocialista, újraelosztó programjával.

A Haza tömb, amelynek frakcióvezetője látványos sikerrel szerepelt az alsóházi választáson, szintén bomladozik. Glazjev - aki ádáz harcot vív a párttá alakuló tömb egyszemélyi vezetéséért - második helyen végezhet az elnökválasztáson, és az őt Putyintól elválasztó mintegy 70 százalékpont már csak csökkenhet. A választási bizottság azonban még nem döntött a Glazjev és Hakamada által gyűjtött aláírástonnák érvényességéről. Erre a Kreml útmutatásait követő testületnek még egy hete van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről