Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egymilliárd dolláros sikkasztással vádolják Bosznia vezetőit<br/>

Vágólapra másolva!
A New York Times értesülése szerint a háború óta egymilliárd dollárt loptak el a költségvetésből Bosznia vezetői. A daytoni megállapodást ellenőrző nemzetközi szervezet megerősíti, a boszniai illetékesek cáfolják a hírt.
Vágólapra másolva!

Kedden a New York Times egy olyan tanulmányról adott hírt, mely szerint egymilliárd dollár tűnt el Boszniában a nemzetközi segélyekből és a helyi adókból 1995 óta. Alexandar Stiglmayer, a daytoni békemegállapodást ellenőrző szervezet korrupcióellenes bizottságának szóvivője szerint a cikkek túlzóak ugyan, de lényegükben igazak. A szóvivő szerint a legtöbb pénz a helyi adókból tűnt el, feltehetően a helyi vezetők zsebében. A sikkasztásokról és a burjánzó korrupcióról sokszor a nemzetközi szervezetek is hallgatnak, mert félnek, nem érkezik több segély az országba, ami a békefolyamat megrendülését vonná maga után. Így például 10 nagykövetség több mint 20 millió dollárja tűnt el boszniai bankokban, de csak a svájciak hozták nyilvánosságra pontos veszteségeiket.

1995 óta 5.1 milliárd dollár segély érkezett az országba, hogy így támogassák az ország újjáépítését és egy működőképes többnemzetiségű kormány létrejöttét. Az eltűnt pénzeket út-, iskola-, közműépítésre szánták. A korrupcióellenes szervezet szerint a sikkasztás haszonélvezői a nacionalista pártok. Bár a szervezet már 15 hivatalnok elbocsátását kikényszerítette, a többségük visszaszerezte hivatalát, és a lopások folytatódtak. Jelenleg 220 konkrét eset felderítésén dolgoznak a nemzetközi megfigyelők. Az ellenzékben lévő és nem nemzeti alapon szerveződő bosnyák Szociáldemokrata Párt szerint nyilvánvaló, hogy hatalmas a korrupció az országban, és minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni az összes ezzel kapcsolatos adatot.

Alija Izetbegovics, a háromfős elnökség muzulmán vezetője szerint már elbocsátották a korrupt vezetőket, ezért nagy hiba tovább feszegetni az ügyet. "A New York Times célja, hogy Bosznia vezetőit tolvajoknak állítsa be" - tette hozzá a politikus. Hari Silajdzsics, a bosnyák kormány társelnöke szerint is a cikk csak rontja az ország hírnevét, pont akkor, amikor különösen nagy szükség van pénzügyi és politikai támogatásra. Szerinte a nyugatnak minél hamarabb konkrét vádakkal kellene előállnia, hogy cáfolni lehessen a híreszteléseket.

Ajánló:

Angolul

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről