Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Borogyin cáfolja, hogy kenőpénzeket fogadott volna el<br/>

Vágólapra másolva!
A Kreml vagyonkezelője hamisítványnak nevezte azokat a dokumentumokat, amelyek azt bizonyítanák, hogy kenőpénzeket fogadott el orosz állami megrendelések fejében. Pavel Borogyin ügyvédei tanulmányozzák a korrupciós botrányt kirobbantó olasz lap, a Corriere della Sera cikkeit, és nagy összegű kártérítést követelve pert indítanak ellene hitelrontás címén.
Vágólapra másolva!

A milánói lapnak adott interjújában a Kreml vagyonkezelője elmondta: a luganói folyószámlával kapcsolatos hamis dokumentumokat Jelcin elnök politikai ellenfelei fabrikálták. Ő nem nyitott számlát, melyről ő vagy az Amerikában élő lánya pénzt vehetett volna fel. A számlán szereplő aláírás hitelesnek látszik, de a mai modern technikával már nem nehéz a hamisítás - mondta. Jurij Szkuratov orosz és Carla del Ponte svájci főállamügyész azzal gyanúsítja Borogyint, hogy az elnöki palota és az orosz parlament rekonstrukciójára adott megbízás fejében kenőpénzeket fogadott el önmaga és talán a Jelcin család számára is Bahgjet Pacolli koszovói származású svájci építési vállalkozó Mabetex nevű cégétől.

Borogyin szerint a két államügyész csak eszköz bizonyos moszkvai politikusok kezében. A svájci főállamügyésznőt a világ hatalmasai ellen való áskálódással vádolta, mellyel hírnévre tesz szert. Jelcin bizalmasa felháborítónak találja, hogy az orosz vizsgálóbírók nyomozást indítottak négy örökbe fogadott gyermeke, köztük egy kétéves kisfiú és egy négyéves kislány ellen is. Borogyin elmondta: tizedannyiért oldotta meg a történelmi értékű Kreml felújítását, mint amennyiért a jóval kisebb alapterületű washingtoni Fehér Házat renoválták.

Olaszországban közben ismeretessé vált, hogy egy 24 éves üzbég állampolgár, bizonyos Jolkin Abduhalimov az az állítólagos pénzfutár, aki a Corriere della Sera szerint egy rejtélyes közlekedési balesetben veszítette életét Parma közelében az autópályán 1997 februárjában. A férfi egy társával együtt rendszeresen szállított nagy összegű készpénzt a Mabetexszel kapcsolatban álló, a Kreml felújításában alvállalkozóként közreműködő Oak bútorgyárba. A svájci és az olasz hatóságok azt gyanítják, hogy moszkvai tisztségviselők mosták tisztára a korrupciós pénzeket a feddhetetlen olasz vállalat nevének felhasználásával.

(MTI)

Ajánló:

Az olasz lap oldalain böngészhet (olaszul)

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről