Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az orosz főállamügyész interjúja a Mabetex-ügyről<br/>

Vágólapra másolva!
Jurij Szkuratov, a Borisz Jelcin elnök által felfüggesztett orosz főállamügyész szerint, ha Jelcin nem nyilatkozik az ellene felmerült vádakkal kapcsolatban, korruptnak fogják tartani. A volt ügyész ugyan nem hozta nyilvánosságra a korrupciós listát, de azt állítja, hogy azon sem az elnök, sem a családja nem szerepel. A botrányt kirobbantó olasz lap, a Corriere della Serra állításait azonban 98 százalékban igaznak tartja.
Vágólapra másolva!

A spanyol El Mundo című napilapnak adott interjújában Szkuratov kijelentette, hogy ismeri azoknak a Kreml-beli és kormányhivatalnokoknak a nevét, akik a korrupciós botrányban érintettek, de ezeket nem hozhatja nyilvánosságra, amíg a vizsgálat folyik.
"A listán nem szerepel az elnök egyetlen családtagjának a neve sem" - mondotta az orosz főügyész, de kiemelte azt is, hogy az elnök a legfőbb érdekelt abban, hogy objektív vizsgálat legyen az ügyben, mert csak így bizonyíthatja ártatlanságát. "Ha Jelcin nem jár a végére az ügynek, és nem bizonyítja ártatlanságát, akkor elindul a feltételezések, találgatások és vádak lavinája, amely akár el is temetheti őt. Az lehet a végeredmény, hogy politikai karrierjét korrupt elnökként fejezi be, és ez sajnálatos lenne" - fogalmazott.

A főügyész elismerte, hogy a korrupciós botrányról a nyugati sajtóban - konkrétan az olasz Corriere della Serában - megjelentek 98 százaléka igaz, ahogy ezt a Mabetex-ügy kivizsgálásával megbízott Georgij Csuglazov, az orosz főügyészség vizsgálati csoportjának vezető helyettese is mondotta.

Az Aeroflot-üggyel kapcsolatban megerősítette, hogy a légitársaságnál eladott jegyek árának mintegy 80 százaléka az Andava társaság külföldi bankszámláira került. Azonban Jelcin veje, Valerij Okulov, aki az Aeroflot elnöke - valamint Jelcin lánya, Léna – nincsenek kapcsolatban a társaságnál elkövetett korrupcióval - állította.

Azzal a váddal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól Oroszországba érkezett összegek egy része is magánkézben lévő külföldi bankszámlákra került, Szkuratov azt mondta, hogy ez nem igaz. Pusztán annyi történt, a teljes törvényesség keretein belül, hogy a Valutaalaptól kapott összegek egyik részletét egy alkalommal nem az állami devizabankon keresztül váltották át, hanem kereskedelmi bankoknak adták el, a rubel árfolyamának fenntartása érdekében.
"Ez a vád politikai jellegű... Az a véleményem, hogy a témát az elnökválasztási kampány keretén belül túlozzák el az Egyesült Államokban" - állítja Szkuratov.

(MTI)

Ajánló:

A cég ezen az oldalon arról számol be, hogy milyen munkákat végzett a Kremlben. (angolul)

Korábban:

(1999.09.10.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről