Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A német pártok nem mondanak le az adományokról<br/>

Vágólapra másolva!
A Német Szociáldemokrata Párt (SDP) leendő főtitkára, Franz Müntefering elutasította azt a fölvetést, hogy a jövőben korlátozni kellene a pártoknak szánt adományokat. Franz Müntefering szerint az adományok nélkülözhetetlenek a pártok munkájához és cselekvési szabadságához. Szerinte az érvényben lévő törvény kellő mértékben szabályozza az adományozás gyakorlatát.
Vágólapra másolva!

A pártok támogatását korlátozó javaslat Heine Geissler egykori CDU-főtitkártól származott, aki a pártjának juttatott kétes eredetű és célú összegek körül kirobbant botrány után jutott erre a következtetésre. Szerinte a fennálló rendszer, amelyben a pártok költségvetésének 50 százalékát tehetik ki a tagdíjak és az adományok - a másik 50 százalék állami forrásból származik -, azzal a veszéllyel jár, hogy növeli a vállalatoktól és szövetségektől való függőséget.

Geissler fölvetését egyaránt elutasították a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták is. Peter Struck, az SPD frakcióvezetője ugyanakkor jónak találta Helmut Schmidt egykori szociáldemokrata kancellár javaslatát, mely szerint a pártok éves pénzügyi beszámolóját a jövőben a szövetségi számvevőszékkel kellene átvizsgáltatni.

Schmidt másik javaslatát, hogy a pártok csak természetes személyektől fogadhassanak el ezután adományokat, Struck megfontolandónak nevezte. Az SPD kincstárnoka, Inge Wettig-Danielmeier viszont elutasította a fölvetést. Wettig-Danielmeier szerint egy ilyen módosítás nyomán a cégvezetők lépnének elő adományozókká, majd utólag kifizettetnék maguknak az adományozott összeget a vállalat kasszájából.

A kincstárnok tagadta, hogy a szociáldemokraták gyakorlatában is előfordult volna nagy összegű adományok "felaprózása". "Megesik, hogy egyes cégek névtelenek kívánnak maradni, ezért 20 000 márka alatti összegeket adományoznak különböző területi pártszervezeteknek. Mi az egyazon cégtől kapott adományokat összeadjuk és, ha összegük meghaladja a húszezres határt, akkor nyilvánosságra hozzuk a beszámolóban a cég nevét. Ha az adományozó ezzel nem ért egyet, visszafizetjük neki a pénzt" - mondta az SPD kincstárnoka.

A német kereszténydemokraták titkos számláira akkor derült fény, amikor november elején az augsburgi ügyészség elfogatási parancsot adott ki a CDU volt kincstárnoka ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy 1991-es fegyverexportüzlet után egymillió márka "adományt" kapott Karlheinz Schreiber német fegyverkereskedőtől, és a kincstárnok az összeg után nem fizetett meg 529 ezer márka adót.

(MTI)

Ajánló:

A Süddeutsche Zeitung cikke (németül)

Korábban:

(1999. december 2.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről