Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A pénzmosással és sikkasztással vádolt volt ukrán kormányfő bíróság elé kerülhet Európában is<br/>

Vágólapra másolva!
Az ukrán főügyész szerint az Egyesült Államok kiadja a pénzmosással vádolt Pavlo Lazarenko volt ukrán miniszterelnököt. A tavaly letartóztatott volt államférfit sikkasztással és pénzmosással vádolják Svájcban és Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Lazarenkót San Franciscóban vették őrizetbe tavaly áprilisban, miután egy svájci vizsgálóbíró nemzetközi körözést adott ki ellene és kérte kiadatását. Svájc nagy pénzösszegek tisztára mosása miatt akarja kérdőre vonni Lazarenkót. Ukrajnában azzal vádolják, hogy 2 millió dollárt lopott el az államkasszából, és 4 milliót rejteget titkos külföldi bankszámlákon.

Mihail Potyebenkó főügyész nem szólt Lazarenko hazaszállításának várható időpontjáról nyilatkozva, csak annyit mondott, hogy az ex-miniszterelnök kénytelen lesz útba ejteni Svájcot.

San Franciscóban a kiadatási kérelemmel foglalkozó ügyészségen közben azt közölték, hogy gyors kiadásra nem lehet számítani, mert még egy kihallgatás hátra van, és arra csak hónapok múlva kerül sor.

Lazarenko 1996-97-ben állt az ukrán kormány élén. Tavaly távozott az Egyesült Államokba, ahol politikai menedékjogot kért, miután Ukrajnában megvonták mentelmi jogát és letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről