Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Belgium Edith Cresson mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Európai Bizottságtól<br/>

Vágólapra másolva!
A belga hatóságok ismét vizsgálódni akarnak az Európai Bizottság tavalyi lemondásához vezető Cresson-ügyben. Ezért arra kérték Romano Prodit, a bizottság jelénlegi elnökét, hogy oldja fel az egykori főbiztosasszony mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!

Edith Cresson Francois Mitterrand elnöklete alatt miniszterelnök volt Franciaországban. Később, 1995-től tagja volt a Jacques Santer vezette Európai Bizottságnak. Az oktatással és kutatással foglalkozó Cresson egy közeli ismerősét szabályellenesen tette meg jól kereső tudományos tanácsadójának.

A Santer-testület valószínűleg következmények nélkül letölthette volna tavaly december végéig szóló mandátumát, ha Cresson idejében távozik posztjáról. Mivel ezt nem tette meg, a botrány miatt az Európai Bizottságnak testületileg - egyszerre mind a 20 főbiztosnak - távoznia kellett.

A belga hatóságok az említett szabálytalan kinevezés után nyomoznak. Cressont is e kérdésben kívánják kihallgatni. Ehhez azonban szükségük van az egykori főbiztos mentességi jogának feloldásához, amely a mindenkori bizottság jogköre.

(MTI)

Ajánló:

angolul

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről