Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elítélése esetén kegyelemre számíthat Suharto volt indonéz elnök<br/>

Vágólapra másolva!
Hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják a volt indonéz elnököt, Suhartót. Abdurrahman Wahid indonéz elnök korábban már kijelentette: amennyiben bűnösnek találják elődjét, úgy ő kegyelemben részesíti.
Vágólapra másolva!

Jövő hétfőre az ügyészségre rendelték a volt elnököt, ahol az újabb terhelő bizonyítékokkal kapcsolatban hallgatják ki. A Suhartónak küldött hivatalos levélben a volt elnök már gyanúsítottként szerepel. Ez az első eset, hogy a 78 éves politikust hivatalosan is gyanúsítottként nevezték meg.

Az indonéz igazságügyi hatóságok már többször berendelték Suhartót azóta, hogy 1998 májusában, 32 év után távozni kényszerült az elnöki székből. Arra kívántak fényt deríteni, hogy a volt államfő, valamint családtagjai, barátai és közeli munkatársai miként tehettek szert hatalmas vagyonukra.
(Suhartót egyebek közt hatalmával való visszaéléssel gyanúsítják: e szerint úgy alakította a kormányrendeleteket, hogy a dúsgazdag családjához kötődő alapítványok és vállalatok zsíros üzletekhez juthassanak.)

A közvélemény nyomására korábban indított nyomozások azonban nem jártak eredménnyel. Igaz, akkoriban még Suharto egyik védence, Jusuf Habibie volt az ország ügyvezető elnöke. A tavaly októberben megválasztott Abdurrahman Wahid elnök úgy döntött, újabb nyomozást rendel el Suharto kétes ügyleteiről, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy ha a volt államfőt bűnösnek találják és elítélik, ő kegyelemben részesíti.

Ajánló:

A Time magazin összeállítása a volt elnök anyagi helyzetéről. (angolul)

Korábban:

(1999.05.20.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről