Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Valószínűleg hamarosan felfüggesztik Cresson mentelmi jogát<br/>

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság valószínűleg napokon belül felfüggeszti Edith Cresson mentelmi jogát. A korábbi francia miniszterelnök és az Európai Bizottság volt tagja ellen csalás miatt akarnak nyomozni a belga hatóságok. Cresson ugyanis oktatási biztosként egy ismerősét bízta meg szabálytalanul egy munkával, amiért óriási összegeket fizetett ki. Az ügy miatt tavaly a teljes bizottságnak le kellett mondania.
Vágólapra másolva!

Edith Cresson közölte: örülne, ha végre kihallgatnák, mert akkor kiderülne, hogy ártatlan - írta a BBC. Az Európai Bizottság valószínűleg napokon belül döntést hoz az ügyben.

A belga hatóságok ugyanis múlt héten már hivatalosan is kérték Romano Prodit, az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, hogy függessze fel Edith Cresson mentelmi jogát. Az ügyben Benoit Dejemeppe belga bíró régóta vizsgálódik. Azt akarja kideríteni, Cresson miért fizetett ki óriási összegeket fogorvosának és régi ismerősének René Berthelot-nak, akit tanácsadóvá nevezett ki. Eddig azonban mentelmi joga miatt nem hallgathatta ki Cressont.

Berthelot hivatalosan ugyan összeállított egy anyagot a bizottság számára, de erről később kiderült: Cresson beosztottjai készítették.

Cresson mindvégig tagadta a vádakat. Azt állította, hogy ő csak egy bűnbak. Az Európai Bizottság működésképtelensége miatt őt vádolták meg, hogy az igazi problémákról eltereljék a figyelmet.

Ajánló:

angolul

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről