Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kihallgatták Netanjahut a megvesztegetési pénzekkel kapcsolatban<br/>

Vágólapra másolva!
Az izraeli rendőrség vasárnap hat órán keresztül hallgatta ki Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnököt. Netanjahut azzal vádolják, hogy kisebb-nagyobb összegekkel megvesztegették, visszaélt az állami támogatásokra szánt kerettel, és több ezer dollár értékben illegálisan ajándékokat fogadott el.
Vágólapra másolva!

Az izraeli TV szerint a rendőrség három pontban emelt vádat Netanjahu ellen. A volt miniszterelnök feleségét, Sarát csalással és ajándékok illegális elfogadásával vádolják - írta a CNN.
A rendőrség szóvivője, Uzi Sanduri nem erősítette meg a televízió információit, csupán annyit közölt: az elkövetkező két hétben várhatóan lezárják a nyomozást.

A Netanjahu házaspárt azzal is gyanúsítják, hogy három éven keresztül ingyen vette igénybe Yaakov Amedi szállító cégének szolgáltatásait. Cserébe Amedi állítólag a kormány részéről is kapott különböző megbízásokat.
Amedit - aki a nyomozás során együttműködött a rendőrséggel - többször is kihallgatták.

Netanjahu ügyvédje szerint a volt miniszterelnök felajánlotta, hogy saját maga fizeti ki a számlát, és utasította a hivatalát, hogy ne fizessék ki azokat a számlákat, amiket Amedi benyújt.

Az izraeli 2-es televíziócsatorna viszont úgy tudja: Amedi egy 110 ezer dolláros számlát nyújtott be 1999-ben azután, hogy Netanjahu megbukott a választásokon. Ekkor ugyanis nyilvánvalóvá vált a szállító számára, hogy a kormány részéről nem kap megbízást - írta a CNN.

A házaspár állítólag a törvényt megszegve számtalan ajándékot fogadott el 1996 és 1999 között, amíg Netanjahu hatalmon volt. Az ajándékok között voltak gyertyatartók, evőeszközök, szőnyegek, festmények, sálak, nyakkendők és egy arany levélbontó kés, amit Netanjahu Al Gore amerikai alelnöktől kapott.
Netanjahu tagadta, hogy szándékában állt megtartani az ajándékokat, amelyek jelenleg a kormány egyik raktárhelyiségében vannak.

Ajánló:

(angolul)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről