Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Helmut Kohl kormányának munkáját állítólag befolyásolták a párt adományozói<br/>

Vágólapra másolva!
A Német Kereszténydemokrata Unió korábbi elnöke csütörtökön visszautasította azt a feltevést, hogy a pártnak juttatott múltbeli adományok valaha is befolyással lettek volna a keresztényliberális kormány politikájára. Eközben az egyik német napilap egy levelet tett közzé arról, hogy a Kohl-kormány egy fegyverkereskedő segítségével exportált harckocsikat Szaúd-Arábiába.
Vágólapra másolva!

A parlament ad hoc bizottsága előtt, amelynek feladata a kétes pártadományok és homályos exportügyletek hátterének feltárása, Wolfgang Schäuble kijelentette: teljességgel ki van zárva, hogy összefüggés van a pártnak nyújtott adományok és az akkori kormány politikája között. Megerősítette: annak idején részt vett a nemzetbiztonsági tanács olyan ülésein, amelyeken haditechnikai termékek exportjáról született döntés. Az ülések pontos lefolyására azonban nem emlékszik - tette hozzá.

Az ad hoc bizottság egyik feladata annak tisztázása, befolyásolták-e a CDU-nak nyújtott nagylelkű adományok a Kohl-kormány fegyverexport-ügyekben hozott döntéseit.

A csütörtöki meghallgatáson Scähuble kitartott ama állítása mellett, miszerint 1994 szeptemberében ő vette át Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőtől a CDU-nak szóló százezer márkás adományt. A pénzt másnap átadta Brigitte Baumeister akkori CDU-kincstárnoknak, így az utóbbi viseli a felelősséget az adomány helytelen elkönyveléséért - állította Schäuble.

Baumeister, akit pénteken hallgat meg a bizottság, kitart a maga verziója mellett: e szerint a pénzt ő kapta Schreibertől, majd továbbította az akkori frakcióelnöknek. A szabálytalan könyvelésért tehát nem ő, hanem Schäuble a felelős. Az ARD televízió értesülése szerint a bizottság azt tervezi, hogy pénteken szembesíti egymással az adományügy két főszereplőjét, akiknek eskü alatt kell vallomást tenniük.

Schreiber, aki Kanadában tartózkodik, jóllehet a német kormány kérte kiadatását Ottawától, szerdán több dokumentumot juttatott el az ad hoc bizottság elnökéhez. Ezekben tagadja Schäuble változatát, és kiáll Baumeister állításának igaza mellett.

Csütörtökön a Bild című országos bulvárlap Helmut Kohlra nézve kínos levelet tett közzé. Az 1993 áprilisában kelt levél - amelynek feladója Walther Leisler Kiep, a CDU korábbi kincstárnoka - érinti a Szaúd-Arábiának két évvel korábban szállított felderítő páncélosok kérdését. Kiep emlékezteti Kohlt arra a "segítségre és támogatásra", amelyet Schreiber nyújtott az exportügylethez, majd hozzáteszi: a kereskedőnek most támogatásra van szüksége egy újabb ügylethez, amely - a lap szerint - egy Kanadában megépítendő német harckocsigyár terve volt.

Kohl szóvivője útján sietve tagadta a dolgot. Mint értésre adta, a nemzetbiztonsági tanács 1991. február 27-én hozott döntése a Szaúd-Arábiának szánt harckocsik exportjáról kizárólag szövetségi (NATO) és külpolitikai szempontok mérlegelése nyomán született meg.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről