Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Újabb ügyészségi akció Guszinszkij ellen <br/>

Vágólapra másolva!
Az orosz főügyészség nyomozói hétfőn újabb házkutatást tartottak a NTV orosz tv-csatorna moszkvai irodájában a csalással vádolt orosz-izraeli sajtócár, Vlagyimir Guszinszkij elleni bizonyítékok után kutatva.
Vágólapra másolva!

Az orosz ügyészség már tavaly tavasszal, majd ősszel is több házkutatást tartott a Guszinszkij-féle sajtóbirodalom, a Média-Moszt, továbbá az NTV székházaiban (az orosz tv-csatorna nem része a Média-Moszt sajtóholdingnak). A nyomozókat elsősorban a Gazprom-féle hitelek ügye (az orosz gázipari óriás dollárszázmilliókat adott kölcsön korábban Guszinszkijnak ), a csődbe ment Moszt Bank (ez ugyancsak Guszinszkij tulajdonában volt) és a moszkvai önkormányzat közötti kapcsolatrendszer érdekli. Az ügyben decemberben Jurij Luzskov moszkvai polgármestert is kihallgatták, s a napokban az ügyészség írásban tett fel kérdéseket az orosz politikusnak a Moszt-birodalom "viselt dolgairól".

A Média-Moszt és az NTV vezetői szerint a Gazprommal minden kérdést rendeztek, és részvénycserével eleget tettek kötelezettségeiknek, így az ügyészség lépései egyértelműen politikai töltetűek, a sajtószabadság elfojtására irányulnak.

Vlagyimir Guszinszkijt december 12-én vették őrizetbe Spanyolországban az orosz hatóságok által kiadott nemzetközi körözés nyomán, és a sajtómágnás jelenleg házi őrizetben várja, hogy kiadják-e Moszkvának vagy sem.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.05.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről