Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vallott a fegyvergyáros a CDU-adományról <br/>

Vágólapra másolva!
Nem személyesen, hanem felesége útján adott öt évvel ezelőtt százezer márka adományt a Német Kereszténydemokrata Uniónak Karlheinz Schreiber. Ezt torontói kihallgatásán ismerte el a fegyverkereskedő.
Vágólapra másolva!

Karlheinz Schreiber, akit a német ügyészség kulcsfigurának tekint a nagyobbik uniópárt (CDU) 1999 novemberében kipattant adománybotrányában, a torontói kihallgatáson elmondta a berlini ügyészeknek, hogy a százezer márkát felesége, Barbara adta át a CDU akkori kincstárnokának, Brigitte Baumeisternek 1994 szeptemberében a bajorországi Kauferingben. Ebben a városban van Schreiber cégének a székháza.

A lobbista egyúttal megerősítette: a nagylelkű adomány a CDU "politikai jóindulatának" megnyerését szolgálta ahhoz, hogy a Kohl-kormány járjon közbe egy Schreiber által közvetített fegyverüzlet nyélbe ütéséhez. Ennek keretében a Thyssen konszern harckocsigyártó üzemet épített volna Kanadában. Az üzlet azonban végül kútba esett.

A német-kanadai állampolgár Schreiber kihallgatása a hét végéig folytatódik Torontóban. Vallomásától függ egyrészt a tisztázatlan pártadományok sorsának és átvevőinek felderítése, másrészt annak eldöntése, vajon megvásárolhatók voltak-e az NSZK-t 16 éven át irányító Kohl-kormány döntései.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről