A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Megvenné a lázadók fegyvereit az iraki miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Egész Irakra kiterjesztené a lázadók fegyvereinek felvásárlását Ijjád Allávi iraki miniszterelnök. Korábban Bagdad szegény síita negyedében adtak pénzt a hatóságok a beszolgáltatott fegyverekért. Elemzők szerint a program a lázadókat eltérítheti a fegyveres harctól, és vezetőiket ráveszi, hogy inkább a politikai életbe kapcsolódjanak be.
Vágólapra másolva!

Komoly sikert aratott az iraki rendőrség fegyverfelvásárlási programja Bagdadban. Allávi miniszterelnök a sikerre való tekintettel csütörtökig hagyott időt a síita lázadóknak, hogy leadják fegyvereiket. Akinél a határidőn túl találnak fegyvert, megbüntetik.

Az akció lényege az, hogy az emberek pénzt kapnak a hatóságoktól a beszolgáltatott rakétagránátokért, aknavetőkért és nehézgéppuskákért. Az akciót kísérleti jelleggel irak síiták lakta szegénynegyedében, Szadrvárosban kezdték el.

Allávi miniszterelnök hétfőn kifejtette, hogy Irak több nagyvárosára is kiterjesztik a kezdeményezést. Allávi szerint a fegyvergyűjtés következő állomása a dél-iraki Bászra városa lesz, ahol szintén síiták laknak.

A New York Times szakértője szerint a fegyvergyűjtési akció sikere után jó esély van arra, hogy a radikális síita vezető, Moktada asz-Szadr a fegyveres harc helyett inkább a politikában próbálja érvényesíteni érdekeit.

Az Irakot megszállva tartó amerikaiak szerint ugyanakkor Szadrvárosban továbbra is jóval több fegyver van annál, mint amiről a hatóságok tudnak. Az amerikai csapatok szerint a síita lázadók csak fegyvereik töredékét adták el a kormánynak, ezért továbbra is szoros ellenőrzés alatt tartják majd Bagdad síiták lakta negyedét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!