Magyarországon öli meg magát a legtöbb rab

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács tagállamai közül Magyarországon a legmagasabb a fogva tartottak között az öngyilkosságok aránya. Hazánkban 10 ezer fogva tartottra átlagban 47,5 öngyilkosság jut. Az előzetes letartóztatásban lévők listáját Törökország vezeti, az életfogytiglani börtönbüntetések aránya pedig Nagy-Britanniában a legmagasabb.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács tagállamai között Magyarország áll az élen a fogva tartottak öngyilkosságait illetően - olvasható a La Soir című belga lap szerdai számában. A lap az Európai Tanács kedden közzétett, börtönviszonyokkal foglalkozó statisztikáját idézi. Eszerint Magyarországon 10 ezer fogva tartottra 47,5 öngyilkosság esik. Ezt követi Szlovénia, ahol az öngyilkosságok átlaga 33,3, majd pedig Dánia, ahol 30,9 öngyilkosság jut 10 ezer elítéltre. Az Európa Tanács 45 tagállamának átlaga 8,5.

Az előzetes letartóztatásban lévő, ítéletre váró személyek száma szintén fontos fokmérője egy-egy ország igazságszolgáltatási rendszerének: minél magasabb ez az arány, annál rosszabb a helyzet, hiszen mindenkinek joga van ügye gyors elbírálására. A belga lap szerint e tekintetben az Európa Tanács listáját Törökország vezeti, ahol a fogva tartottak 46 százaléka van előzetesben. A lista végén Nagy-Britannia áll, ahol csak 10,8 százalékos ez az arány.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek aránya Nagy-Britanniában a legmagasabb: az összes elítélt 9,1 százaléka kap ilyen büntetést. A második helyen Törökország áll, 5,9 százalékkal, a harmadik pedig Belgium, 5,1 százalékkal. Az Európa Tanács országainak átlaga 2,7 százalék. Az utolsó helyen Hollandia áll, 0,1 százalékos aránnyal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről