A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A franciák elutasítják az EU-alkotmányt

Vágólapra másolva!
A francia választópolgárok 56 százaléka nemmel szavazna az európai alkotmányra, ha az arról kiírt népszavazásra ma kerülne sor - derül ki a CSA intézet legújabb felméréséből, melyet a Le Parisien szombati számában közölt. Az intézet előző felmérése még 55-45 arányú megoszlást mutatott.
Vágólapra másolva!

A két felmérés között, csütörtökön zajlott le Jacques Chirac államfő televíziós kampánynyitó fellépése. A műsorban az elnök igenlő szavazatra buzdította honfitársait a május 29-én esedékes referendumon. Párizsi politikusok és elemzők szerint Chirac azonban sem mondanivalóját, sem formáját tekintve nem volt eléggé meggyőző a műsorban, amelyben 83 francia fiatal kérdéseire válaszolt. Az adást több mint hétmillió francia, a tv-nézők 30 százaléka kísérte figyelemmel.

Megfigyelők döntő jelentőséget tulajdonítanak az EU alkotmányáról tartandó francia népszavazásnak, amelyet hasonló referendum követ majd - a nagyobb tagállamok közül - Spanyolországban és (jövőre) Nagy-Britanniában.

Az EU kezd aggódni

Az európai uniós tagállamok kezdenek aggódni az EU-alkotmányról tartandó május végi franciaországi népszavazás kimenetele miatt, tartva a dokumentum elutasításától - legalábbis erre lehetett következtetni az EU-külügyminiszterek luxemburgi nem hivatalos találkozóján elhangzott szombati nyilatkozatokból.

Michel Barnier, a párizsi diplomácia vezetője arra figyelmeztetett, hogy ha a franciák elutasítják az alkotmányt, akkor nagyon hosszú ideig nem lesz lehetőség új szöveg kidolgozására, azaz az EU működését szabályozó jelenlegi, szerinte nem kielégítő dokumentumok maradnak hatályban.

Jean Asselborn, a soros EU-elnök Luxemburg külügyminisztere úgy vélekedett, hogy Franciaország elutasító döntése esetén Európa nehéz helyzetbe kerülne. Bernard Bot holland külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy az eddiginél is jobban kell figyelni a társadalomból érkező jelzésekre - ezzel nyilván arra utalva, hogy az elutasító francia közhangulat egyik legfőbb oka a párizsi kormánnyal való elégedetlenség. Asselborn nyíltan ki is mondta: igazságtalan az alkotmányt tenni felelőssé azért, mert egyes dolgok rosszul mennek Franciaországban vagy Európában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!