Mégis felelősségre vonható bin Laden sofőrje

Vágólapra másolva!
Az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság pénteki döntése értelmében mégis lefolytathatja az arra kijelölt katonai bizottság az Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője terrorizmussal vádolt sofőrjével szemben indult, tavaly novemberben eljárásjogi aggályok miatt felfüggesztett pert.
Vágólapra másolva!

A washingtoni fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozta meg határozatát, amelynek értelmében az amerikai kongresszus felhatalmazása alapján az illetékes katonai bizottság eljárhat a guantánamói börtöntáborban raboskodó Szalím Ahmed Hamdán ellen.

A háromfős taláros testület pénteki határozatával felülbírálta az első fokon eljáró egyesbíró tavaly novemberi döntését, miszerint Hamdán ellen mindaddig nem járhat el katonai bizottság, amíg az arra illetékes testület nem dönt arról, hogy a jemeni származású férfi valóban nem minősül hadifogolynak. Ellenkező esetben ugyanis a hadifoglyokra vonatkozó, 1949. évi genfi egyezmények értelmében az ellene felhozott vádak alapján nem vonható perbe. Amint azonban arra a fellebbviteli bíróság rámutatott, a genfi egyezmények nem alkalmazhatók az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz tartozók esetében, így Hamdán ügyében sem.

A katonai bizottságokat - mint amilyen Hamdán ügyében is eljár - George Bush amerikai elnök utasítására hozták létre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, külön arra, hogy elbírálják az al-Kaida terroristáinak és cinkosaiknak viselt dolgait.

A sofőr Hamdán foglalkozása autószerelő, aki állítása szerint azért jött el Jemenből, hogy munkát találjon. Értesülések szerint 1997-2001 között bin Laden alkalmazásában állt Afganisztánban.

Tagadja, hogy terrorcselekmények előkészítésében vett volna részt, s azt is, hogy tagja lett volna az al-Kaidának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!