Nem muzulmánok voltak a célpontok Ammánban

Vágólapra másolva!
Nem muzulmán esküvői vacsorákat akart célba venni az al-Kaida (nemzetközi terrorhálózat) iraki csoportja a múlt heti jordániai pokolgépes támadásokkal - jelentette ki a csoport vezetője, a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi az interneten pénteken közzétett hangfelvételen.
Vágólapra másolva!

A felvételen, amelyet az iraki felkelő csoportok által gyakran használt egyik honlaphoz juttattak el, Zarkávi megvédelmezte a három ammáni szállodában a múlt szerdán elkövetett gyilkos robbantást. Közölte: az al-Kaida olyan információt kapott, amely szerint a szállodákban amerikai, izraeli és jordániai titkosszolgálatok munkatársai laktak.

"Kérjük Istent, könyörüljön meg a muzulmánokon, akiket nem akartunk célba venni, még ha olyan szállodában voltak is, amelyek az erkölcstelenség központjai - közölte a hang a szalagon. - Az az ötlet, hogy a robbanásoknak a szállodákban tartott esküvők lettek volna a célpontjai, a jordániai rezsim hazugsága." Hozzátette, hogy a célpont egy titkosszolgálati találkozó volt, de a detonáció következtében a lakodalom résztvevőire omlott rá a tetőzet.

A hangfelvétel hitelességét nem lehetett ellenőrizni. Az ammáni szállodákban elkövetett hármas öngyilkos merényletnek a robbantókon kívül 59 halálos áldozata volt, többségükben esküvői vacsorán részt vevő jordániai állampolgárok.

Mintegy 250 ezren vettek részt pénteken Ammánban civil szervezetek tüntetésén, amellyel a múlt heti terrorcselekmények ellen tiltakoztak - közölte a jordániai biztonsági szolgálat szóvivője. A megmozdulás egy Ammán központjában lévő mecsetben kezdődött, majd a tüntetők a városháza elé vonultak, és ott több szónok elítélte "e vad terrorista bűncselekményt".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!