Átadták a Nobel-békedíjat

Vágólapra másolva!
Átadták Oslóban az idei Nobel-békedíjat. A kitüntetést idén Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója és a szervezet megosztva kapta. A díjjal negyedmilliárd forintnak megfelelő svéd korona jár.
Vágólapra másolva!

Oslóban átadták a Nobel-békedíjat az idei kitüntetetteknek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek és főigazgatójának, Mohammed el-Baradeinek szombaton. A norvég királyi család jelenlétében tartott ünnepségen Baradei azt mondta, hogy a világon olyan légkört kell létrehozni, amelyben az atomfegyvereket a rabszolgasághoz és a népirtáshoz hasonlóan általánosan elítélik, tiltott dolognak és történelmi kisiklásnak tekintik. A világban jelenleg 27 ezer atomrobbanófej létezik, 27 ezerrel több a kelleténél - mondta Baradei.

A Nobel-békedíjjal egy arany érdemérem, egy oklevél és 10 millió svéd korona (1,06 millió euró) jár. Hasonlóan a többi kategóriához a díj névadója, Alfred Nobel svéd nagyiparos és filantróp halálának napján, december 10-én adják át a kitüntetetteknek Oslóban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről