Világszerte ezrek tüntettek az iraki háború ellen

Vágólapra másolva!
Több ezer békepárti tüntető követelte Washingtonban és Londonban szombaton a katonák Irakból történő kivonását. Az amerikaiak 59 százaléka tévedésnek tartja az iraki beavatkozást.
Vágólapra másolva!

A washingtoni rendőrség az amerikai főváros központjában tartott megmozdulásra 60-100 ezer tüntetőt várt, amelyeket Cindy Sheehan, egy 2004-ben Irakban elesett katona anyja vezetett. Cindy Sheehan egész augusztusban George Bush texasi farmja előtt táborozott, hogy magyarázatot kérjen az elnöktől az iraki háborúval kapcsolatban. A szombati tüntetésen kifejtette: meg kívánják mutatni a kongresszusnak és a kormányzatnak, hogy "nem tréfálnak, amikor azt mondják, békét akarnak".

A tüntetést, amely az iraki háború elleni legnagyobb megmozdulás 2003 tavasza óta, akkor szervezték, amikor az amerikai közvélemény többsége elítéli az iraki háborút. A Gallup által végzett e heti felmérés szerint az amerikaiak 59 százaléka véli úgy, hogy az iraki háború tévedés volt, míg 63 százalékuk kívánja, hogy a mintegy 140 ezer katonát vonják ki az arab országból.

Forrás: EPA
Londonban is a csapatok kivonásáért tüntettek

Londonban is több ezer háborúellenes tüntető vonult fel, a katonák kivonását követelve, üzenetet küldve az éves konferenciájára készülődő Munkáspártnak, Tony Blair kormányfő pártjának. A felkelők és a brit katonák közötti e heti összecsapások rávilágítanak a kivonás sürgős szükségességére - közölte a tüntetést szervező Állítsátok meg a Háborút Koalíció nevű civil szervezet. A menet, amelyben részt vettek Irakban elesett katonák hozzátartozói is, a parlament előtt tartott nagygyűlést, majd a Hyde Park felé vette útját.

Háborúellenes tüntetéseket tervezetek a hét végére az Egyesült Államok több más városában, így Los Angelesben, San Franciscóban, Seattle-ben, valamint Rómában, Párizsban és Madridban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről