Megtorpedózta az USA, hogy elmarasztalják Izraelt

Vágólapra másolva!
Az USA megakadályozta, hogy egy Izraelt elmarasztaló nyilatkozatot fogadjon el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az arab kezdeményezésű nyilatkozattervezet az utóbbi napok Izrael gázai légicsapásait vetette volna a zsidó állam szemére.
Vágólapra másolva!

Meggátolta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) csütörtökön annak a nyilatkozatnak az elfogadását, amellyel a testület nyomást gyakorolt volna Izraelre a palesztin célpontok elleni katonai műveletek leállítása érdekében. Az arab államok által megszövegezett nyilatkozat felszólította volna Izraelt, hogy tartózkodjon az "erőszak túlzott alkalmazásától", a Palesztin Hatóságot pedig arra hívta volna fel, hogy "nyilvánosan és egyértelműen foglaljon állást az erőszak ellen".

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén úgy nyilatkozott, hogy a nyilatkozattervezet még három napi intenzív tárgyalássorozat után is "méltánytalanul bíráló hangnemet ütött volna meg Izraellel szemben", ily módon nem lett volna tisztességes, ezért elfogadása is felesleges.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-képviselő viszont az Egyesült Államokra célozgatva azt mondta, hogy a BT egyik tagállama védelmébe veszi Izrael tevékenységét és a "palesztin néppel szembeni agresszióját a Gázai övezetben és a megszállt területek más részein". Manszúr ezzel a Gázai övezet északi részén múlt péntek óta zajló izraeli légicsapásokra utalt, amelyekkel az ellne intézett rakétatámadásokat torolja meg. A légicsapásokban 16 ember halt meg, többnyire fegyveres szervezetek tagjai, de két kisgyermek is volt az áldozatok között.

Diplomáciai források szerint a BT-tagállamok közül Nagy-Britanniának és Dániának szintén voltak fenntartásai a nyilatkozattal szemben. A BT csütörtöki, zárt ajtók mögötti ülésén az Egyesült Államok addig rukkolt elő újabb és újabb módosító indítványokkal, amíg Katar - a BT egyetlen arab tagja - fel nem adta a harcot a dokumentum elfogadásáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!