A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Gyakran kínoznak az amerikaiak az AI szerint

Vágólapra másolva!
Széles körben elterjedt a kínzás és más kegyetlen bánásmód az amerikai vezetés alatt álló afganisztáni, iraki és kubai börtönökben és máshol is - állapította meg Amnesty Internationalnek az ENSZ részére készített jelentése, amit szerdán hoztak nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A londoni központú nemzetközi emberi jogi szervezet az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága felkérésére készített 47 oldalas jelentése szerint az amerikai igazságügyi végrehajtási rendszerben is találhatók túlkapások. Ilyen például a túlzott erőszak a rendőrség részéről vagy szigorúan őrzött börtönökben a foglyok megalázó körülmények között tartása elkülönítés révén - állítja az Amnesty International(AI).

Miközben Washington szerint a közelmúltban nyilvánosságra került esetek "aberrált katonákkal és az ellenőrzés hiányosságaival" magyarázhatók, valójában sok visszaélés hivatalosan szentesített kihallgatási eljárásokból és technikákból ered - olvasható a dokumentumban.

"Az amerikai kormány nemcsak, hogy nem tesz lépéseket a kínzás felszámolására, de tulajdonképpen olyan hangulatot teremt, amelyben virágzik a kínzás és a kegyetlen bánásmódok" - jelentette ki Curt Goering, az AI egyesült államokbeli szervezetének igazgatóhelyettese.

A kínzás elleni ENSZ-egyezmény aláírói körében rendszeresen vizsgálódó ENSZ-bizottság várhatóan pénteken napirendre tűzi az egyesült államokbeli helyzetet. A testület legutóbb 2000-ben foglalkozott az Egyesült Államokkal.

A bizottságnak tavaly benyújtott beadványában az amerikai kormány azzal indokolta a több ezer külföldi terrorista-gyanúsított külföldi fogvatartását, hogy erre a terrorizmus ellen indított harca érdekében van szükség. "Mint más háborúknál is, ha elkezdődött, nem tudni, mikor ér véget. Ezért elképzelhető, hogy a háború végéig őrizetben tartunk egyes harcosokat" - állt a beadványban. Washington ellenséges harcosoknak tekinti ezeket a foglyokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!