A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Elhunyt Zinovjev orosz szatirikus író

Vágólapra másolva!
Elhunyt a szovjet értelmiségen és a rendszeren ironizáló könyveiről elhíresült Alekszander Zinovjev. A Homo sovieticus és a Tátongó magasság című könyvek filozófus szerzője 83 éves volt.
Vágólapra másolva!

Agyrák miatt elhunyt Alekszandr Zinovjev orosz író, filozófus szerda este Moszkvában, 83 éves korában - közölte felesége. Olga Zinovjeva szerint az írót hétfőn helyezik végső nyugalomra, tisztelői a moszkvai Lomonoszov egyetemen vehetnek tőle búcsút.

Zinovjev 1954 és 1977 között a Szovjet Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársaként dolgozott, és a moszkvai Lomonoszov Egyetemen tanított, 1967-69-ben tanszékvezető is volt. A '70-es években azonban - ironikus tárgyú írásai miatt - fokozatosan meggyűlt a baja a szovjet hatóságokkal, ezért fel kellett hagynia egyetemi, majd tudományos munkásságával.

Művei - az országból részenként kijuttatva - kezdettől fogva nyugaton jelentek meg. Lausanne-ben publikált Tátongó magasság című könyvében, amely több száz apró epizódból állt, a szovjet értelmiségi lét szinte minden lehetséges abszurd megnyilvánulási formáját rögzítette. A tiltott irodalmat olvasó szovjet értelmiség köreiben legendává vált mű miatt a szerzőt kizárták a kommunista pártból és eltávolították munkahelyéről is.

1977-ben családjával együtt az NSZK-ba emigrált és Münchenben telepedett le. Ezután Svájcban gyors egymásutánban publikálta előbb a Szovjetunióban, majd az emigrációban írt könyveit: 1976 és 1982 között kilenc kötetet. Művei több nyugati elismerésben részesültek. Könyveiben kérlelhetetlen kommunista-ellenessége kedélytelen iróniával párosult.

A kommunizmus bukását követő első hazalátogatásai után, az új Oroszországot vette célba iróniájával, ám az nem mutatott iránta érdeklődést - bár állampolgárságát visszakapta - és ezt nehezen dolgozta fel. 2000-ben települt haza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!