Környezetvédők másztak a NATO-központ tetejére

Vágólapra másolva!
Greenpeace-aktivisták hatoltak be csütörtök reggel a brüsszeli NATO-központ területére, még az épületek tetejére is felmásztak. A környezetvédők azt követelték, hogy az USA vonja ki nukleáris arzenálját Európából. A szervezet szerint a hirosimai bombánál tízszer erősebb töltetek komoly veszélyt jelentenek környezetükre.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái csütörtök reggel behatoltak a NATO brüsszeli központjának területére, hogy az Európában lévő, szerintük 480 amerikai atomfegyver kivonását követeljék. Előbb egy Greenpeace-kocsi állta el a NATO-központ egyik bejáratát, majd a kiszálló aktivisták hat ország lobogóit lengették, közülük néhányan pedig átmásztak a kerítésen, és egy, az atomfegyverek kivonását követelő transzparenst feszítettek ki. NATO-források szerint húszan jutottak be a központ területére, közülük néhányan még a háztetőre is felmásztak. A biztonsági szolgálat őrizetbe vette a behatolókat. A Greenpeace egyik illetékese szerint 24 aktivistájukat tartóztatták le.

A székházban csütörtökön tartják a tagállamok védelmi minisztereinek soros tanácskozását. A néhány perces közjáték azonban nem akadályozta meg az ülést: mire a miniszterek megérkeztek, a tiltakozókat már őrizetbe vette a biztonsági szolgálat.

A Greenpeace szerint az akcióban hat országból érkezett aktivisták vettek részt. Olyan államokból érkeztek - Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Törökország és Belgium -, ahol a szervezet adatai szerint mind a mai napig amerikai atomfegyvereket állomásoztatnak.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint az amerikai atomfegyverek jelentős veszélyt jelentenek, hiszen 10-szer nagyobb robbanóerejűek, mint amekkora az 1945-ben Hirosimára ledobott atombomba volt. Belgiumban 20 ilyen atomtöltet van, s ha valami miatt ezek felrobbannának, akár az egész országot is elpusztíthatnák. Éppen ezért szerveznek rendszeresen hasonló, látványos akciókat.

A behatolás nem akadályozta a védelmi miniszterek tanácskozását. Az ülésen - amelyen Magyarországot Iváncsik Imre politikai államtitkár képviseli - a NATO által irányított afganisztáni biztonsági erő (ISAF) mandátumának kiterjesztéséről és általában az afganisztáni helyzetről folyik a vita (a tanácskozásra meghívták az afgán védelmi minisztert és az ISAF-be csapatokat küldő nem NATO-tagállamok képviselőit is). Emellett szóba kerül a katonai szövetség következő, november végi rigai csúcstalálkozójának előkészítése és a szervezet átalakításának kérdése, illetve a NATO "elitalakulatának", az elmúlt években életre hívott NATO Reagáló Erőnek a készültségi foka.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről