Összeomlik Irak az amerikai segítség alatt

Vágólapra másolva!
Saját tábornokai mondtak ellent az iraki kudarc mértékét csökkenteni igyekvő amerikai elnöknek. A katonai vezetők gyakorlatilag sikertelennek nyilvánították a Bagdad rendjének helyreállítását célzó, kulcsfontosságú hadműveletet. Ráadásul hiába igyekezett az iraki kórházakkal és az oktatással példálózni George Bush, a Times beszámolója szerint az egészségügy katasztrofális állapotban van, és nem különb az oktatás helyzete sem.
Vágólapra másolva!

Hamar lehűtötték az iraki sikertelenséget a siker fogalmának árnyalásával palástolni próbáló George Busht. Az amerikai elnök azzal lepte meg országát csütörtökön, hogy elismerte: egyre több a hasonlóság Vietnam és Irak között. Csakhogy egyúttal azt hangsúlyozta, hogy a sikert, vagy a kudarcot Irakban nem szabad a halottak számával mérni, hanem úgy kell megítélni, hogy az irakiak képesek-e megvédeni magukat, hozzájutnak-e az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz.

"Úgy határozom meg a sikert, vagy a kudarcot, hogy képesek lesznek-e, vagy sem megvédeni magukat az irakiak. Úgy határozom meg a sikert, vagy a kudarcot, hogy épülnek-e iskolák és kórházak. Úgy határozom meg a sikert, vagy a kudarcot, hogy látható-e, amint fejlődik a demokrácia a Közel-Kelet szívében" - mondta az ABC Newsnak Bush.

Kiábrándító hadművelet

Pár órával azonban az elnöki nyilatkozat után az iraki amerikai haderő szóvivője közölte, kiábrándítóak annak a nagyszabású hadműveletnek az eredményei, amelyet azért indítottak, hogy helyreállítsák a rendet az iraki fővárosban. William Caldwell tábornok szerint 22 százalékkal emelkedett a fegyveres támadások száma Bagdadban az utóbbi egy hónapban. A legutóbbi iraki merénylethullámban 41 ember halt meg.

Pedig a júniusban több ezer katona odavezénylésével indított "Együtt, előre!" hadműveletet kulcsfontosságúnak tekintették az iraki kormányzat hatalmának megerősítése szempontjából. "Az Együtt, előre hadművelet változtatott a kulcsterületeken, ám az ... erőszak visszaszorítására vonatkozó, általános elvárásaink alatt maradt" - közölte a szóvivő.

Csak októberben 73 amerikai katona vesztette életét Irakban, úgy tűnik ez a hónap lesz az eddigi leghalálosabb a lassan négy éve Irakban lévő amerikai hadseregnek - írja a BBC News. Csak csütörtökön hat különálló öngyilkos merényletet követtek el Moszulban, az áldozatok többsége ártatlan civil. Kirkukban egy zsúfolt bankot célzott meg egy autót robbantó merénylő, itt 12-en haltak meg.

Egy új kórház sincs

Nem épp bátorítóak a hírek a 30-40 milliárd dolláros amerikai újjáépítési programról sem. Az invázió óta egyetlen darab kórházat sem építettek fel, az iraki egészségügyi minisztérium szerint. Gyakorlatilag 1986, a bagdadi Kadumijja kórház felhúzás óta nem épült új egészségügyi intézmény Irakban - írja a brit Times. A háború kezdetén ennek a kórháznak az intenzív osztályán még 20 ágy volt, mára csak tíz maradt. A betegeknek ráadásul gyakran maguknak kell megvenniük az életben maradásukhoz szükséges oxigént - a feketepiacon.

Fotó: EPA
Fotó: EPA

Kezdődött ugyan kórházépítés - például Bászrában, egy 50 millió dolláros beruházás keretében -, ám a Laura Bush által is támogatott építkezést hibás gazdasági döntések következtében eddig nem fejezték be. Ráadásul a minisztérium hevesen cáfolta Bush állítását, hogy az egészségügyben lenne látható az előrelépés: "a mostani a legrosszabb helyzet, amelyben az egészségügyi minisztérium valaha is volt egész története során" - mondta Amar al-Saffar, a tárca kórházépítésekért felelős munkatársa.

Az egyik neves orvos szerint a katasztrofális helyzetet jól jellemzi, hogy a terrortámadásokban elhunytak felének az életét - megfelelő ellátás esetén - meg lehetne menteni. Nem csak kórházból, és felszerelésből van kevés azonban Irakban. A harcok kezdete óta 120 orvost és 80 patikust öltek meg, 15 ezer doktor pedig külföldre menekült.

Nem jobb a helyzet az oktatás területén sem, jóllehet a 18 ezer oktatási intézményből 3000-et sikerült amerikai segítséggel felújítani, ám az oktatási tárca szerint további 5000 iskolára volna szükség, illetve a meglévők 80 százaléka is felújításra szorul. Ráadásul a tanárok és szülők is panaszkodnak a háború utáni renoválások silány minőségére, amely ráadásul sok esetben nem volt több egy tisztasági festésnél.

Abu Abdallah bagdadi kétgyermekes apa szerint ugyan felújították gyermekei általános iskoláját, de csak kifestették. "A barátaimmal körülbelül kétmillió dinárra becsültük az elvégzett munka értékét, de szerződés 20 millióról szólt" - idézte a Times. Luna a 28 éves szunnita tanár pedig nem mer rossz jegyet adni diákjainak, sőt még fegyelmezni is fél őket családjuk bosszújától tartva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről