Bush rábólintott a déli határ elkerítésére

Vágólapra másolva!
Aláírta George Bush azt a törvényt, amelynek értelmében hatalmas kerítésrendszert húznak fel az Egyesült Államok és Mexikó határán. A több mint 1100 kilométeres, 1,2 milliárd dollárba kerülő védvonalat egyesek a berlini falhoz hasonlítják.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök aláírta csütörtökön a törvényt arról, hogy 700 mérföld (több mint 1100 kilométer) hosszan kerítést emelnek az Egyesült Államok mexikói határán az illegális bevándorlók és a kábítószercsempészek visszatartására.

Kevesebb mint két héttel a novemberi kongresszusi választások előtt Bush ezzel is támogatja a republikánus jelölteket: azt üzeni a választóknak, hogy a kormányzó párt keményen fellép az illegális bevándorlók ellen. "Az Egyesült Államok sajnos évtizedeken keresztül nem tudta teljesen ellenőrizni a határait, ezért is fokozódott az illegális bevándorlás" - mondta az aláírási ünnepségen.

A Bush-kormány bevándorlási politikájának központi eleme azonban nem a kerítés, hanem a vendégmunkás program volna, amely a már az országba jutott és papírok nélkül élő, dolgozó bevándorlók ügyét rendezné. A program tervezete azonban elakadt a képviselőházban, ahol republikánus politikusok blokkolják az egyeztetéseket a szenátussal. Bush ennek ellenére azzal érvel, hogy a program elfogadtatására nagyobb esély lesz, ha a Republikánus Párt a kongresszus mindkét házában megőrzi többségét. A tervezet lehetővé tenné a külföldi vendégmunkások jogszerű alkalmazását. Ezenkívül a becslések szerinti 11-12 millió illegális bevándorló egy részének módja nyílna arra, hogy megszerezze az amerikai állampolgárságot.

A Bush által aláírt törvény szerint kamerákat és földbe telepített érzékelőket is elhelyeznek majd a megerősített, kettős vonalú kerítésnél, amelynek mentén felderítő robotrepülőgépek fognak járőrözni. A kerítés Kalifornián, Arizonán, Új-Mexikón és Texason át húzódik, lezárva az összesen 2100 mérföldes mexikói határszakasz egyharmadát. Felépítésére 1,2 milliárd dollárt különítettek el.

A határ védelmét azonban nemcsak a kerítés megépítésével erősítik. Az amerikai határőrizeti szervek számára - hatáskörüket kibővítve - például lehetővé teszik, hogy akár erőszak alkalmazásával megállítsák az ellenőrzést elkerülő, határon átszáguldó járműveket.

A törvény amerikai bírálói szerint a kerítés nem lesz hatékony, különösen a távol eső sivatagi részeken nem lesz képes megvédeni az emigránsokkal szemben az Egyesült Államokat. A kerítés terve Mexikónak sem tetszik, Vincente Fox leköszönő elnök szégyenteljesnek nevezte és az egykori berlini falhoz hasonlította azt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!