Nem jutott dűlőre Irán és az EU atomügyben

Vágólapra másolva!
Konstruktív légkör volt, de megállapodás nem született Irán és az EU tárgyalásain előbbi atomprogramjáról. Vészesen fogy ugyanakkor az egyezkedésre jutó idő, mivel már hétfőn eldőlhet, hogy az ENSZ BT elé kerül-e az iráni atomprogram ügye.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás az EU és Irán képviselőinek pénteki, bécsi találkozóján az iráni atomprogramról - közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Mint elmondta, konstruktív légkör uralkodott, de megállapodást nem értek el Ali Laridzsánival, az iráni főtárgyalóval. A tárgyalást Irán kezdeményezte és az említetteken kívül Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a francia külügyminiszter, valamint a brit külügyminisztérium politikai igazgatója vett részt rajta.

A német külügyminiszter szerint az EU előfeltételnek tartja az urándúsítással összefüggő, mindenfajta iráni tevékenység beszüntetését a további tárgyalásokhoz. Steinmeier figyelmeztetett, hogy alig maradt idő a kompromisszumra, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa várhatóan hétfőn hozza meg azt a döntést, amelynek alapján a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az iráni atomprogram miatt.

A NAÜ február elején döntött arról, hogy "tájékozatja" a Biztonsági Tanácsot az iráni atomprogramról. A 35 ország képviselőiből álló testület határozatának megfelelően, a programmal kapcsolatos dokumentumokat már elküldte a BT-hez. A kormányzótanács megbízta Mohamed el-Baradei NAÜ-főigazgatót, hogy állítson össze újabb jelentést az iráni atomprogramról. Ezt tárgyalja meg a kormányzótanács hétfőn, Bécsben, és ennek alapján dönt arról, hogy a Biztonsági Tanács elé utalja-e az ügyet. A sajtóhoz kiszivárgott értesülések szerint az új jelentésben egyebek között megállapították: nem tudják kijelenteni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés jellegű.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről