Megúszták a telet a pakisztáni túlélők

Vágólapra másolva!
Nem követelt több halálos áldozatot a tél, nem indult meg népvándorlás a völgyek felé és járványok sem alakultak ki Pakisztán földrengés sújtotta térségeiben - jelentette be a héten az ENSZ. A kormányzatnak azonban még sok társadalmi és jogi problémával kell szembenéznie.
Vágólapra másolva!

Sikerült megoldani, hogy a tavaly novemberi, nagy erejű pakisztáni földrengés túlélői megússzák a kemény himalájai telet - jelentette be szerdán az ENSZ. A szervezet iszlámábádi koordinátora szerint "nem volt második hulláma a haláleseteknek, nem volt lefelé irányuló népmozgás a hegyekből, nem volt súlyos alultápláltság és nem alakultak ki járványok" - írja a Guardian.

Szerdán volt öt hónapja, hogy Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű földrengés sújtotta Kasmír és az északnyugati határtartományt Pakisztánban. A rendkívül heves földmozgásokban 87 ezer ember vesztette életét, további 1300-an Kasmír indiai részén vesztek oda.

A segélyszervezetek a földrengést követő hetekben, hónapokban folyamatosan kongatták a vészharangot, hogy a fedél nélkül maradt, elzárt vagy nehezen megközelíthető, hegyi településeken rekedtek közül, várhatóan sokan halnak bele a kemény himalájai télbe. Ezt azonban sikerült elkerülni, az ENSZ adatai szerint eddig 27 400 alkalommal vittek sátrakat, ételt és orvosságokat segélyszállító légi járatok a térségbe.

A segélyszervezetek ugyanakkor elismerik, hogy a küzdelemnek még nincs vége, a kormányzatnak számos jogi és társadalmi problémával kell szembenéznie. Már most gondot okoz, hogy a pakisztáni hadsereg közölte, március végéig fel kell számolni 200 ezer menekültnek otthont adó sátorvárost, és az ott élőknek haza kell térniük. Csakhogy sokuknak nem csak, hogy az otthonát, de a megélhetését biztosító földjeit is beborították a földcsuszamlások, így nincs hova hazamenniük. Mások egyszerűen félnek visszatérni korábbi lakóhelyükre.

A többség ugyanakkor már hozzá is kezdett lerombolt otthona újjáépítéséhez, rajtuk is segíthet az áprilisban induló, egész éven át tartó, 6,2 milliárd dolláros helyreállítási program, amelyről még tavaly novemberben döntöttek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről