Szaddám Huszein feleségét, lányát is körözik

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein volt iraki elnök legidősebb lánya és első felesége felkerült a terrorizmussal gyanúsított, 41 legveszedelmesebb körözött személy listájára Irakban. A lista élén a diktátor egykori helyettese áll.
Vágólapra másolva!

A legveszélyesebb körözött személyek listáját vasárnap ismertette Muvafak ar-Rubáje iraki nemzetbiztonsági tanácsadó. A hatalmától megfosztott iraki diktátor, Szaddám Huszein szóban forgó lánya, Ragd fő szervezője volt az emberiesség elleni bűntettekkel vádolt apja jogi védelmének. A mostantól körözés alatt álló Ragd idejének nagy részét feltehetően Jordániában tölti, az ország egyik húgával és gyermekeikkel együtt fogadta be őt az iraki háború kitörése után.

Anyja, az állítólag Katarban élő Szajjida ugyancsak szerepel a listán, amelynek élén a még mindig szökésben lévő Izzat Ibrahím ad-Dúri, Szaddám Huszein egykori helyettese áll, akiről úgy tartják, hogy a szunnita felkelés anyagi forrásainak egyik előteremtője, de megtalálható rajta Abu Ajjúb al-Maszri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportjának új vezetője is, akinek fejére néhány napja ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai kormányzat.

Rubáje elmondta: a névjegyzéket mindenütt kifüggesztik a kormányintézményekben és a mecsetekben, hogy "az emberek megismerhessék, kik az ellenségeik" és ezzel is megkönnyítsék a körözöttek kézre kerítését. A listán szereplőket "az iraki nép ellen vaktában végrehajtott gyilkos merényletek felelőseinek", valamint "a síiták és a szunniták közötti vallásháború" szítóinak nevezte. Hozzátette, hogy a listáról tájékoztatták a körözötteknek menedéket adó országokat és az Interpolt. Felszólította az érintett államokat, elsősorban a "szomszédos országokat": adják ki a keresett személyeket "az iraki népnek", hogy "tisztességes bírósági eljárás" során ítélkezhessen felettük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről