Döntéshez ér a kifulladt Szaddám-per

Vágólapra másolva!
A védelem pár napos záróbeszédével ér véget a Szaddám Huszein volt iraki elnök ellen októberben indult első per. Szaddámot és társait emberiségellenes bűncselekményekkel vádolják. Az ügyész korábban halált kért rájuk.
Vágólapra másolva!

A védelem zárszavával ér véget Szaddám Huszeint volt iraki elnök és hét vádlott-társának pere hétfőn - írja a BBC. Az ügyész korábban halált kért Szaddámra és két másik vádlottra a bagdadi perben.

Szaddámot és társait emberiségellenes bűncselekményekkel gyanúsítják. A vád szerint 148 ember haláláért felelősék, mert 1982-ben parancsot adtak egy síita falu lakóinak lemészárlására egy Szaddám elleni állítólagos merényletkísérlet miatt.

Szaddám és egy kivételével a többi vádlott sem jelent meg a tárgyaláson. A védelem legnevesebb ügyvédjei is kihagyták a tárgyalási napot. A BBC szerint a védőbeszédek két-három napig tarthatnak, a bíróság utána hozza meg az ítéletet.

A Szaddám-pert októberi kezdete óta számos botrány kísérte. A tárgyalásvezető bírókkal kapcsolatban több kifogás merült fel, a főbírót többször leváltották. A védelem számtalanszor kifogásolta, hogy tagjai nem kapnak megfelelő személyi biztosítást, amit alátámaszt az is, hogy az ügyben eljáró három vezető ügyvédet öltek meg október óta.

A vádlottak tagadják bűnösségüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről