Százak lettek rosszul a perui meteorittól

Vágólapra másolva!
Hatszáz ember betegedett meg Peruban, mert mindannyian közelébe kerültek egy meteoritnak, amely egy elhagyott területen csapódott a földbe. A harminc méter széles kráter bűzös gázokat bocsát ki magából - közölték perui hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Fejfájásra, émelygésre, hányásra panaszkodtak azok a peruiak, akik közelebbről megnéztek egy hétvégén lezuhant meteoritot. A becsapódás egy elhagyott helyen történt az Andokban elhelyezkedő Carancas város közelében. Több mint hatszázan lettek betegek azok közül, akik a közelben jártak és belélegezték a kráterből felszálló gázokat - írja a BBC.

"Nem látszik, teljesen betemette a föld" - mondta a környéken lakó Heber Mamani a BBC-nek a meteoritról. A férfi szerint a környékbeliek félnek, egy bika már elpusztult, és több állat is beteg.

Az űrből lezuhanó tárgy szombat éjjel csapódott be Peruban, a szemtanúk egy tűzgömböt láttak a levegőben. A kráter harminc méter széles és hat méter mély, bűzös és ártalmas gázokat ont magából - írja a BBC hivatalos forrásokra hivatkozva.

A kráter környékén nincs sugárzás, és kizárható, hogy egy műhold zuhant a földre - jelentette ki a Perui Nukleáris Energia Intézet mérnöke, Renan Ramirez. Szerinte "egy átlagos meteoritról van szó, amely becsapódáskor reakcióba lépett a földben levő anyagokkal" - így szabadultak fel a gázok.

Jelenleg kutatók egy csoportja tart a helyszínre, hogy mintákat gyűjtsenek, és megvizsgálják, valóban egy meteoritról van-e szó. A geológusok kérték a hatóságokat, segítsenek megakadályozni, hogy bárki a kráter közelébe menjen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről