Ezernél több halottról beszélnek a mogadishui törzsfők

Vágólapra másolva!
Több mint ezer halálos áldozata volt az utóbbi időkben a szomáliai fővárosban fellángolt harcoknak egy mogadishui törzs vezetői szerint. A helyi vöröskereszt és más emberi jogi szervezetek jelentései sokkal kevesebb áldozatról számoltak be. Mogadishuból az év elején szorították ki a szélsőséges muszlim milíciákat etióp kormányerők segítségével, de a harcok újra fellángoltak. Az ENSZ szerint az év eleje óta több mint százezren menekültek el a városból.
Vágólapra másolva!

Ezernél is több halálos áldozatot követeltek az etióp csapatok és kormányellenes iszlamista milíciák összecsapásai a szomáliai fővárosban, amikor a leghevesebben lángoltak a harcok - állítja egy helyi törzs vezetése. A hawiye klán fegyveresei beszámolója ellentmond a helyi vöröskereszt jelentésének, amely "több tucat" - többnyire civil - áldozatról számolt be, illetve szomáli emberjogi szervezetek beszámolóinak is, amelyek 120 és 381 között adták meg az áldozatok számát.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a március 29-e és április 1-je között zajlott harcok az elmúlt 15 év legsúlyosabbjai voltak Mogadishuban. Az ideiglenes szomáliai kormányt az Iszlám Bíróságok Tanácsával szemben támogató etióp csapatok december elején vonultak be Szomáliába. Az év elejére a helyi kormányerőkkel közösen számos térségből, így a fővárosból is, kiszorították a szélsőséges muszlimokat.

Mogadishu azonban az elmúlt hetekben ismét fegyveres támadások célpontjává, összeütközések színterévé vált. Az etióp csapatok február elején vonultak be a fővárosba, azóta az UNHCR adatai szerint 125 ezren menekültek el a településről.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államokat, Etiópiát és Kenyát, hogy jogsértő módon őrizetbe vesznek és kihallgatnak szomáliai menekülteket. Az afrikai országban 1991 óta dúl polgárháború.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről