Mégis leállíthatja Phenjan a vitatott erőművet

Vágólapra másolva!
Szokatlan mozgást észleltek hírszerzők az észak-koreai jongbjoni atomerőmű körül. Dél-koreai értesülések szerint ez azt jelentheti, hogy megkezdték az atomfegyverhez szükséges alapanyagok előállítására is képes létesítmény leállítását. Phenjan energiasegélyért cserébe vállalta a reaktor lekapcsolását, ám ezt a múlt péntekig szabott határidőig nem teljesítette.
Vágólapra másolva!

A jongbjoni atomreaktor körüli szokatlan mozgásból ítélve Észak-Korea esetleg megkezdte az atomfegyverekhez szükséges plutóniumot előállító létesítmény leállítását - jelentette kedden a dél-koreai sajtó. A Yonhap hírügynökség hírszerzési forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy az atomreaktor még üzemel, ám a hírszerzés a múlt héten emberek és járművek szokatlan mozgását észlelte a létesítmény körül. Az értesülést még elemzik, de egyes tisztviselők úgy vélik, hogy ez esetleg összefüggésben állhat a reaktor leállításával.

A Dong-A Ilbo című dél-koreai napilap szintén arról számolt be, hogy Észak-Korea talán megkezdte a létesítmény leállítását. A diplomáciai forrásra hivatkozó újság szerint amerikai kémműholdak felvételein fokozott tevékenység nyomai látszottak a reaktor környékén, és az Egyesült Államok nagyon valószínűnek tartja, hogy mindenez összefügg a létesítmény leállításával.

A dél-koreai kormány nem kommentálta a sajtóbeszámolókat. A Yonhap megszólaltatott viszont egy neve elhallgatását kérő magas rangú diplomatát, aki szerint a reaktor körüli szokatlan mozgás nem szükségszerűen leállítanák a létesítményt.

Phenjan az atomfegyverprogramja leszerelését célzó februári hatoldalú megállapodásban vállalt kötelezettsége ellenére a múlt péntek éjfélig megszabott határidőig nem állította le a jongbjoni atomreaktort, és nem hívta vissza a világtól elszigetelten élő távol-keleti országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit. E lépésekért cserébe energiasegélyt - fűtőolaj-szállítmányokat - kapott volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!