A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Béltilalom fenyegeti a svájci nemzeti kolbászt

Vágólapra másolva!
Katasztrófa lenne, ha a foci-Eb-t a Cervelat, vagyis a nemzeti kolbász nélkül kellene megrendezni - hördült föl egy emberként a svájci média, miután az EU-s importtilalom miatt a hentesek kifogytak az apró kolbászok készítéséhez szükséges marhabélből. A nemzeti büszkeségen esett sérelem már a politikát is megmozgatta.
Vágólapra másolva!

Bélriadót fújt a svájci média, miután felmerült a lehetősége, hogy a nyári futball Európa-bajnokságon az alpesi ország nem mutathatja be a világnak egyik gasztronómiai specialitását, a Cervelat (ejtsd: szervela) kolbászt. Az Európai Unió ugyanis betiltotta a Cervelat készítéséhez elengedhetetlen brazil marhabél importját. A bélkészletek mára szinte teljesen kifogytak, a helyiek szerint pedig a Cervelat nélküli Eb katasztrófa lenne, amit még az sem tudna feledtetni, ha a svájci válogatott legyőzné Németországot.

A svájci hentesek évente 160 millió Cervelat-t (Zürichben Servela, Baselben Klöpfer, St. Gallenben pedig Stumpen) készítenek, vagyis minden svájci lakos évi 21 darabot fogyaszt az apró, a végein bemetszett kolbászokból, amelyeket szabad tűzön vagy grillen sütnek meg, főleg az augusztus 1-i nemzeti ünnepen. A nemzeti kolbász marha- és disznóhúsból, szalonnából, bőrkéből, jégből olvasztott vízből, friss hagymából és fűszerekből készül (agyvelőt ma már nem adnak hozzá, pedig a név a latin cerebrum, vagyis velő szóból ered), a péppé darált masszát pedig marhabélbe töltik.

Svájc ugyan nem tagja az EU-nak, de az élelmiszer-biztonsági előírásokat már harmonizálták az uniós joggal. Így aztán az alpesieknek is el kellett fogadniuk, hogy Brüsszel 2006-ban megtiltotta a marhahús- (és bél-) importot Brazíliából, mert úgy vélték, BSE, vagyis szivacsos agylágyulás szempontjából a dél-amerikai ország már nem biztonságos. A korábban felhalmozott készletek mára teljesen elfogytak, és a hentesek hiába próbálkoztak helyettesítéssel, egyik pótanyag sem olyan, mint az igazi.

A fenyegető kolbászhiány, illetve a nemzeti büszkeséget ért sérelem miatt a svájci politika is aktivizálta magát, és megpróbálják meggyőzni a "szürke brüsszeli bürokratákat", hogy ne hagyják elveszni a "nép kolbászát". Közben a szakértők tovább keresik az új bélforrást: megpróbálkoznak Uruguayból marhabelet importálni, de felmerült, hogy esetleg disznóbélbe tölthetnék a kolbászt. Tovább kutatnak a hűtőházakban esetleg még elfekvő brazil marhabélkészletek után is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!