A Fidesz győzelmével riogatott Fico

Vágólapra másolva!
Magyar nacionalista támadásokkal szembeni ellenállásra kell készülnie a szlovákoknak Robert Fico kormányfő szerint, ha Magyarországon a Fidesz kerül hatalomra. Fico védelmébe vette a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt oktatási törvényjavaslatát, amely a magyarok szerint súlyosan korlátozná az anyanyelvi oktatást.
Vágólapra másolva!

"Ha Magyarországon győz a Fidesz nevű politikai párt, akkor a Szlovák Köztársasággal szembeni nacionalizmusra és szélsőséges megnyilvánulásokra lehet számítani" - riogatta a magyar ellenzéki párt győzelmével a hallgatóságot szombaton Robert Fico szlovák miniszterelnök. Fico szerint a szlovákoknak különböző támadásokra, ezekkel szemben pedig a nemzeti-és állami érdekeik védelmezésére kell felkészülniük.

A kormányfő Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás), a magyar kormánnyal szembeni szlovák nemzeti követeléseket megfogalmazó 1848-as petíció kiadásának 160. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt. A magyar 12 pont mintájára megfogalmazott 14 pont Fico szerint "a szlovák államiság kezdetét" jelentette, épp ezért minden mai fiatalnak ismernie kellene.

Ficó szlovák nemzeti büszkeségre buzdította hallgatóságát, bírálva, hogy a fiatalok nem szlovák, hanem amerikai jelképeket viselnek a ruházatukon. "Én a zakómon szlovák zászlót viselek és fogok is viselni, s nem tudom, miért ne tenném" - idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség. A kormányfő védelmébe vette a koalíciós partnere, a magyarellenes Ján Slota pártja kezében levő oktatási tárca közoktatási törvénytervezetét, amely a szlovákiai magyarok soraiban komoly aggodalmakat keltett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről