Dühös munkások ostromoltak egy kínai rendőrőrsöt

Vágólapra másolva!
Három napon keresztül ostromoltak egy kínai rendőrőrsöt feldühödött vándormunkások, miután egyik társuk összetűzésbe került a helyi tisztségviselőkkel. A zavargás során több rendőr megsebesült, huszonhárom rendbontót őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Több száz felháborodott vándormunkás ostromolt három napon keresztül egy rendőrőrsöt a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, a Jühuan járásban lévő Kanmen településen. A munkások az egyik társukat ért rossz bánásmód miatt dühödtek fel. A tömeg ajtókat és ablakokat tört össze, megrongáltak hat rendőrségi motorkerékpárt, három tartalékos rendőrt pedig megsebesítettek a múlt hét csütörtöktől szombatig tartó zavargások során. A térségben hétfőre tért vissza a nyugalom, az esetről a kínai napilapok azonban csak kedden számoltak be.

A zavargások a Szecsuanból származó Csang Csung-fu és a helyi kormányzati tisztségviselők közötti összetűzés után robbantak ki. A 34 éves férfi múlt hét szerdán a helyi lakcím-regisztrációs irodában ideiglenes lakcímigazoló kártyát szeretett volna igényelni, a hivatalnokok azonban személyazonosító igazolvány hiányában a vándormunkás kérését elutasították.

"Veszekedni kezdtem velük, erre ők fejbe vágtak" - magyarázta Csang. A rendőrség is kivizsgálta az ügyet, és arra a következtetésre jutott, hogy a vándormunkás sérüléseit saját magának okozta, ahogy részegen beverte a falba a fejét.

Csang és társai felháborodtak a rendőrség határozatán, amely a vándormunkások szerint egyszerűen csak a helyi kormányzatot védte. A csalódott vándormunkás csütörtökön este tért vissza a regisztrációs irodához, és ismét veszekedni kezdett a hivatalnokokkal. A kiérkező rendőrök megpróbálták lecsillapítani a kedélyeket és távozásra szólítani Csangot, azonban egyre többen gyűltek köréjük, és a feldühödött tömeg végül köveket kezdett dobálni. A rendőrök 23 rendbontót őrizetbe vettek.

Péntek este több száz vándormunkás gyűlt össze a kanmeni rendőrőrs előtt, akik a hatóságok magyarázatát és a letartóztatott társaik szabadon bocsátását követelték. A tömeg késő este feloszlott, másnap viszont ismét visszatért a rendőrség elé, ahol ajtókat és ablakokat törtek be, a rombolásban pedig egyre többen vettek részt.

A nyugalom helyreállítása érdekében Jühuan járás magas rangú kormányzati tisztségviselői is a helyszínre érkeztek, a tömeget végül este kilenc óra felé sérülések nélkül sikerült feloszlatniuk. A tartományi kormányzat a rendbontást jelentősnek minősítette, a helyi kormányzatot pedig felszólították arra, hogy érdemben foglalkozzanak az esettel. Hétfőn a huszonháromból már csak egy személy volt rendőri őrizetben.

"Jühuan járásban több ezer vándormunkás dolgozik, akik rendkívüli mértékben járulnak hozzá térség fejlesztéseihez, miközben békésen élnek együtt a helyi lakosokkal" - mondta a hét végén a járás vándormunkásaival foglalkozó hivatal helyettes vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről